Naar inhoud springen

Charles Foulkes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Foulkes
Major-General Charles Foulkes, mei 1944
Geboren 3 januari 1903
Stockton-on-Tees, Durham, Engeland
Overleden 12 september 1969
Ottawa, Ontario, Canada
Rustplaats Beechwood Cemetery, Ottawa, Ottawa Municipality, Ontario, Canada[1]
Land/zijde Britse Rijk
Canada
Onderdeel Canadese leger
Dienstjaren 19221960
Rang General
Eenheid 2nd Battalion Canadian Machine Gun Corps (NPAM)[2]
3e Brigade, 1e Infanteriedivisie
3rd Canadian Division
Bevel 2nd Canadian Division
1e Legerkorps
Chief of the General Staff (Canada)
Eerste Chairman Chiefs of Staff (1951)
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen
Ander werk Advocaat[3]
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Charles Foulkes (Stockton-on-Tees (Engeland), 3 januari 1903Ottawa, Canada, 12 september 1969) was een Canadese generaal, die de onderhandelingen over de Duitse capitulatie in Wageningen voerde.

Hij verwierf bekendheid doordat hij op 5 mei 1945 in Hotel De Wereld in Wageningen in het bijzijn van de bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, Prins Bernhard, met de Duitse generaal Johannes Blaskowitz de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland besprak.

De volgende dag, zondagmiddag 6 mei 1945, tekenden Foulkes en Blaskowitz zonder de aanwezigheid van pers en fotografen de voor Nederland bestemde capitulatieovereenkomst. Volgens de officiële geschiedschrijving heeft deze plaatsgevonden in de aula van de Landbouwhogeschool die vlak bij Hotel De Wereld lag. Feitelijk was het niet meer dan de voor Nederland bestemde technische uitwerking van de capitulatie op 4 mei, toen de Duitse admiraal Von Friedeburg te Lüneburg namens de Duitse troepen in Noordwest-Duitsland, Nederland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken voor de Britse veldmaarschalk Montgomery capituleerde.

Generaal Foulkes nam ook deel aan de onderhandelingen voor de voedselvoorziening, zoals overeengekomen in het Akkoord van Achterveld.

Na de oorlog beweerde de Duitse generaal Paul Reichelt dat de ondertekening van het voor Nederland bestemde capitulatiedocument niet in de aula van de Landbouwhogeschool heeft plaatsgevonden maar in een vervallen huis gelegen tussen de frontlinies buiten Wageningen. Over die bewering heeft generaal-majoor George Kitching meerdere keren verklaard dat daar absoluut geen sprake van was. Wel heeft in De Nude, gelegen tussen de fronten ten westen van Wageningen, een gesprek tussen geallieerden en Duitsers plaatsgevonden over voedseltransporten via de weg voor de hongerende bevolking van West Nederland.

Naar generaal Charles Foulkes werd in Wageningen een weg vernoemd. De vroegere Rijksstraatweg, de weg die bij Hotel De Wereld begint, werd omgedoopt in Generaal Foulkesweg. Charles Foulkes werd in 1948 benoemd tot ereburger van de gemeente Wageningen.[4][5] Hij bracht na de oorlog verschillende bezoeken aan Nederland. Onder andere in 1948, 1953, 1955 en 1965.[6]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Selectie:

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • J.L. Granatstein, The Generals, The Canadian Army’s Senior Commanders in the Second World War, 1993. ISBN 978-15-523-8176-2