Charles Foulkes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Charles Foulkes
Major-General Charles Foulkes, mei 1944
Major-General Charles Foulkes, mei 1944
Geboren 3 januari 1903
Stockton-on-Tees, Durham, Engeland
Overleden 12 september 1969
Ottawa, Ontario, Canada
Begraven Beechwood Cemetery, Ottawa, Ottawa Municipality, Ontario, Canada[1]
Land/partij Flag of the United Kingdom.svg Britse Rijk
Canadian Red Ensign 1921-1957.svg Canada
Onderdeel Flag of the Canadian Army.svg Canadese leger
Dienstjaren 19261960
Rang British Army OF-9.svg General
Eenheid 3e Brigade, 1 Canadian Infantry Division patch.png 1st Canadian Division
3 Canadian Infantry Division patch.png 3rd Canadian Division
Leiding over 2 Canadian Infantry Division patch.png 2nd Canadian Division
I Canadian Corps formation patch.png 1e Legerkorps (Canada)
Chief of the General Staff (Canada)
Eerste Chairman Chiefs of Staff (Canada) (1951)
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Ander werk Advocaat[2]
Portaal  Portaalicoon   Tweede Wereldoorlog

Charles Foulkes (Stockton-on-Tees, Engeland, 3 januari 1903Ottawa, Canada, 12 september 1969) was een Canadese generaal, die de onderhandelingen over de Duitse capitulatie in Wageningen voerde.

Hij verwierf bekendheid doordat hij op 5 mei 1945 in Hotel De Wereld in Wageningen in het bijzijn van de bevelhebber van de Nederlandse Binnenlandse Strijdkrachten, Prins Bernhard, met de Duitse generaal Johannes Blaskowitz de capitulatie van de Duitse troepen in Nederland besprak.

De volgende dag, zondagmiddag 6 mei 1945, tekenden Foulkes en Blaskowitz zonder de aanwezigheid van pers en fotografen de voor Nederland bestemde capitulatieovereenkomst. Volgens de officiële geschiedschrijving heeft deze plaatsgevonden in de aula van de Landbouwhogeschool die vlak bij Hotel De Wereld lag. Feitelijk was het niet meer dan de voor Nederland bestemde technische uitwerking van de capitulatie op 4 mei, toen de Duitse admiraal Von Friedeburg te Lüneburg namens de Duitse troepen in Noordwest-Duitsland, Nederland, Sleeswijk-Holstein en Denemarken voor de Britse veldmaarschalk Montgomery capituleerde.

Generaal Foulkes nam ook deel aan de onderhandelingen voor de voedselvoorziening, zoals overeengekomen in het Akkoord van Achterveld.

Na de oorlog beweerde de Duitse generaal Paul Reichelt dat de ondertekening van het voor Nederland bestemde capitulatiedocument niet in de aula van de Landbouwhogeschool heeft plaatsgevonden maar in een vervallen huis gelegen tussen de frontlinies buiten Wageningen. Over die bewering heeft generaal-majoor George Kitching meerdere keren verklaard dat daar absoluut geen sprake van was. Wel heeft in De Nude, gelegen tussen de fronten ten westen van Wageningen, een gesprek tussen geallieerden en Duitsers plaatsgevonden over voedseltransporten via de weg voor de hongerende bevolking van West Nederland.

Naar generaal Charles Foulkes werd in Wageningen een weg vernoemd. De vroegere Rijksstraatweg, de weg die bij Hotel De Wereld begint, werd omgedoopt in Generaal Foulkesweg. Charles Foulkes is ereburger van de gemeente Wageningen.

Decoraties[bewerken]

Militaire loopbaan[bewerken]

Private Sergeant Second Lieutenant Lieutenant Captain Major
Geen insigne Army-GBR-OR-06.svg British Army OF-1a.svg British Army OF-1b.svg British Army OF-2.svg British Army OF-3.svg
december 1922[4] [4] september 1923[4] 1925[4] 1940[4]
Lieutenant Colonel Colonel Brigadier Major General Lieutenant-General General
British Army OF-4.svg British Army OF-5.svg British Army OF-6.svg British Army OF-7.svg British Army OF-8.svg British Army OF-9.svg
september 1940[4] 1942