Charles Pictet de Rochemont

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Charles Pictet de Rochemont
Charles Pictet de Rochemont
Algemene informatie
Volledige naam Charles Pictet de Rochemont
Geboortenaam Charles Pictet de Rochemont
Geboren 21 september 1755
Genève
Overleden 28 december 1824
Genève
Nationaliteit Geneefse
Zwitserse
Land Republiek Genève
Vlag van Zwitserland Zwitserland
Beroep staatsman en diplomaat
Portaal  Portaalicoon   Zwitserland

Charles Pictet de Rochemont (Genève, 21 september 1755 - aldaar, 28 december 1824) was een Zwitsers staatsman en diplomaat.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Standbeeld van Charles Pictet de Rochemont in Genève.

Afkomst en opleiding[bewerken | brontekst bewerken]

Charles Pictet de Rochemont was een zoon van zijn gelijknamige vader, die officier was ten dienste van het Nederlandse leger, en van Marie Dunant. Hij was een broer van Marc-Auguste Pictet. In 1786 huwde hij met Adélaïde-Sara de Rochemont.

Pictet liep school aan het seminarie te Haldenstein, nabij Chur, waar hij Duits leerde en een netwerk uitbouwde binnen de Zwitserse geconfedereerden. Van 1775 tot 1785 was hij in Franse militaire dienst. Als onderadjudant maakte hij deel uit van het Diesbachregiment.

Politicus[bewerken | brontekst bewerken]

In 1788 werd Pictet lid van de Raad van Tweehonderd van Genève, waar hij in 1790 auditeur werd. In 1792 werd hij majoor in het Geneefse legioen. Na de Geneefse revolutie werd hij in 1793 met zijn broer Marc-Auguste verkozen in de Nationale Vergadering. Als kind van het verlichte patriottisme van de Verlichting nam hij vóór het einde van het jaar ontslag als reactie op de excessen van het jacobinisme. In augustus 1794 werd hij door de eerste revolutionaire rechtbank veroordeeld tot een jaar binnenlandse gevangenisstraf, al kreeg hij drie weken later amnestie van de tweede revolutionaire rechtbank.

Agronoom[bewerken | brontekst bewerken]

Bijna twintig jaar lang nam Pictet vervolgens geen enkel politiek engagement op en wijdde hij zich aan het tijdschrift dat hij medeoprichtte, de Bibliothèque britannique (1796). Ook werkte hij als agronoom. In die hoedanigheid bracht hij zowel praktische als theoretische bijdragen tot stand. Ook fokte hij met succes merinoschapen die hij had geïmporteerd van Rambouillet naar Lancy. Hij slaagde er zelfs in deze te exporteren tot in Hongarije en Odessa. Zijn wollen sjaals genoten een zekere reputatie.

Diplomaat[bewerken | brontekst bewerken]

Territoriale uitbreiding van het kanton Genève in de periode 1815-1816.
 Oorspronkelijke gebieden
 Gebieden afgestaan door Frankrijk
 Gebieden afgestaan door Sardinië

Op 30 december 1813, de dag nadat het Franse garnizoen de stad Genève had verlaten, stelde Pictet samen met Ami Lullin en Joseph Des Arts een voorlopige regeringsverklaring op. Later werd hij benoemd tot diplomaat van de Republiek Genève en vervolgens van de Zwitserse Confederatie op de internationale congressen die vanaf 1814 de kaart van Europa veranderden. Zo was hij aanwezig op de twee congressen in Parijs, op het Congres van Wenen (1814-1815) en het Congres van Turijn (1816). Hij slaagde erin enkele Savoyaardse gemeenten bij het grondgebied van Gèneve te voegen die nodig waren om de Geneefse gebieden op de linkeroever van het Meer van Genève te ontsluiten. Daarnaast slaagde hij erin om ook enkele Franse gemeenten op de rechteroever van het meer bij Genève te voegen, en wist hij van het Pays de Gex in Frankrijk een neutrale zone te maken.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • (fr) Candaux, J.-D., Histoire de la famille Pictet, 1474-1974, 1974, 287-310.
  • (fr) Pictet, E., Biographie, travaux et correspondance diplomatique de Charles Pictet de Rochemont, 1892.
  • (de) Widmer, P., Schweizer Aussenpolitik und Diplomatie, 2003, 36-95.
Zie de categorie Charles Pictet de Rochemont van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.