Cheilanthes hispanica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cheilanthes hispanica
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Clade:Tracheophyta
Clade:Euphyllophyta
Clade:Monilophyta
Klasse:Polypodiopsida
Orde:Polypodiales
Familie:Pteridaceae (Lintvarenfamilie)
Onderfamilie:Cheilanthoideae
Geslacht:Cheilanthes
Soort
Cheilanthes hispanica
Mett. (1859)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cheilanthes hispanica is een varen uit de lintvarenfamilie (Pteridaceae), afkomstig uit het westelijk Middellandse Zeegebied.

Naamgeving en etymologie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Frans: Cheilanthès d'Espagne

De botanische naam Cheilanthes is afgeleid van het Oudgriekse χεῖλος (cheilos), "lip"[1] of "rand"[1] en ἄνθος (ánthos), "bloem",[1] naar de sporenhoopjes die op de rand van het blad gelegen zijn. De soortaanduiding hispanica is een bijvoeglijk naamwoord in het klassieke Latijn voor Spaans.[2]

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Cheilanthes hispanica is een kleine varen met een korte, rechtopstaande rizoom bezet met kleurloze schubben, en in bundels geplaatste bladen, met een glanzende, donkerbruine bladsteel, twee- tot viermaal zo lang als de bladschijf. De bladschijf is driehoekig, driemaal geveerd, met afgeronde, ovale tot lancetvormige bladslipjes, aan de bovenzijde onbehaard, aan de onderzijde bezet met bruine, viltige haren.

De sporenhoopjes staan aan de onderzijde langs de rand van de blaadjes, beschermd door het pseudoindusium, een omgekrulde, onderbroken vliezige strook van de bladrand. Er zijn geen echte dekvliesjes.

Habitat en verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

C. hispanica is een lithofytische varen die een voorkeur heeft voor warme en zonnige rotsspleten in kwartsiet en zandsteen.

Hij komt voor in het westelijk Middellandse Zeegebied (onder meer in Zuid-Frankrijk, de Balearen en het vasteland van Spanje).