Chimaeridae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Chimaeridae
Cubaanse draakvis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Holocephali
Superorde:Holocephalimorpha
Orde:Chimaeriformes
Familie
Chimaeridae
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Chimaeridae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De familie Chimaeridae of kortneusdraakvissen zijn zeevissen. Ze lijken in uiterlijk en gedrag op andere draakvissen, maar onderscheiden zich daarvan door een korte, afgeronde snuit, zonder bijzondere uitsteeksel zoals wel in verwante families worden aangetroffen. Ze behoren tot de orde van de Chimaeriformes en de klasse van de kraakbeenvissen.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Sommige kortneusdraakvissen hebben een lange, steeds dunner wordende staart; dit is de reden dat deze vissen soms de bijnaam ratvis kregen. Kortneusdraakvissen hebben in de rugvin een giftige stekel. Het gif is sterk genoeg om een mens te verwonden. Kortneusdraakvissen leven in zeewater in tropische en gematigde gebieden op diepten onder de 200 m. Een paar soorten, zoals de gevlekte draakvis (Hydrolagus colliei) kunnen plaatselijk in ondieper water worden gevangen. De verschillende soorten variëren in lengte tussen de 38 en 150 cm.

Bedreiging[bewerken | brontekst bewerken]

De toenemende diepzeevisserij die gebruikmaakt van kieuwnetten, sleepnetten en diepzeelangelijnvisserij waarbij de kortneusdraakvissen als bijvangt gevangen worden zet druk op de populatie. Gelukkig worden ook maatregelen genomen om deze visserij aan regels te binden en zijn er gebieden waar niet gevist mag worden. De kortneusdraakvissen staan daarom vaak als onzeker (data deficient) op de internationale Rode Lijst van de IUCN.[3]

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]