Chinezen in Jamaica

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Chinees-Jamaicaanse afkomst)

Chinese Jamaicanen zijn overzeese Chinezen in Jamaica of Jamaicanen met Chinees bloed. Tegenwoordig leven veel Chinese Jamaicanen buiten Jamaica.

De meeste Chinese Jamaicanen zijn Hakka en stammen af van Chinese arbeiders die midden 19e eeuw en vroege 20e naar het eiland kwamen. De eerste Chinese Caribeanen waren de zestig mannen aan boord van de Whirlwind die van Hongkong voer op 11 maart 1860.

Interraciale huwelijken namen snel toe door tekort aan Chinese vrouwen op het eiland. De Chinese gemeenschap groeide en werd de op een na grootste Chinese gemeenschap in de Caraïben. Er waren meer Chinese Cubanen. De telling van 1946 Jamaica registreerde 12.394 Chinese Jamaicanen (2.818 in China geboren, 4.061 in Jamaica geboren en 5.515 met een Chinese vader).

Assimilatie heeft plaatsgevonden door de vele opvolgende generaties en maar enkele Chinese Jamaicanen kunnen tegenwoordig nog een Chinees dialect spreken. De meesten spreken Engels en Jamaican Patois als moedertaal. De meerderheid heeft een Engels voornaam met Chinese achternaam. De Chinese keuken is de belangrijkste Chinese cultuur die de Chinese Jamaicanen hebben kunnen behouden.

Beroemde Jamaicanen van Chinese afkomst[bewerken | brontekst bewerken]