Chinezen in België

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Chinezen in België
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 比利时华侨
Traditioneel 比利時華僑
Pinyin Bǐlìshí huáqiáo
Jyutping (Standaardkantonees) bei6 lei6 si4 waa4 kiu4
Andere benamingen 比利时华人
Totale bevolking Ongeveer 30.000[1]
Verspreiding Vlag van België België: Antwerpen, Brussel
Taal Standaardkantonees, Weitouhua, Mindongyu, Wenzhouhua, Standaardmandarijn, Nederlands, Frans, Duits
Geloof boeddhisme, voorouderverering, traditionele Chinese godsdienst, daoïsme, protestantisme
Verwante groepen Han-Chinezen
Portaal  Portaalicoon   Landen & Volken

Chinese Belgen of Chinezen in België zijn zij die Belgische nationaliteit hebben én van Chinese afkomst zijn. Mensen met de Chinese nationaliteit die België wonen, worden niet altijd als Chinese Belgen gezien.

In 2005 is er een rapport uitgekomen over de overzeese Chinezen in België.[2]

Volgens een onderzoek van de Katholieke Universiteit Leuven leven er 6.011 Chinezen in België. Hierbij zijn de aantallen Hongkongers, Taiwanezen en Singaporezen niet meegeteld.[3] De schatting van De Morgen loopt op tot ongeveer dertigduizend.[1]

Voorzieningen[bewerken]

De meeste Chinese Belgen wonen in Antwerpen (stad) en Brussel (stad). In de Chinese buurt van deze Belgische steden worden jaarlijks leeuwendansen gehouden tijdens de viering van Chinees nieuwjaar.[4] De Antwerpse Chinatown is te vinden in en rondom de Van Wesenbekestraat. In deze Chinese buurt is ook een Chinees-boeddhistische tempel te vinden, genaamd IBPS Belgium.

Eind 2010 is de eerste Chinese bank in België geopend. Het was de Bank of China in Brussel.[5]

Chinese scholen zijn te vinden in Leuven,[6] Antwerpen[7] en Brussel. In de laatste stad is sinds 1990 een Confucius Instituut te vinden.[8]

Geschiedenis[bewerken]

De eerste grote groep overzeese Chinezen kwam in de Eerste Wereldoorlog naar België. Ze kwamen voornamelijk uit de Chinese provincie Shandong. Deze Chinezen werden ingezet door de geallieerden om mee te helpen aan de bevoorrading van munitie in loopgraven van België.

De tweede golf van Chinese migratie was in de jaren vijftig tot zeventig, toen vele autochtone Hongkongers vanuit de New Territories via Groot-Brittannië naar België kwamen. Ze werkten vooral in de horecasector. Behalve de autochtone Hongkongers bestond de groep ook voor een deel uit migranten uit de Chinese provincie Guangdong die via Hongkong en Groot-Brittannië in België terechtkwamen. Deze tweede golf van migranten had vooral de Kantonese dialecten Weitouhua en Guangzhouhua als moedertaal.

De meest recente groep Chinese migranten kwam eind jaren tachtig vanuit de Chinese provincies Zhejiang en Fujian. Hun jiaxiang betreft meestal Wenzhou, Qingtian en Fuzhou.

Enkele Chinese verenigingen in België[bewerken]

Enkele geboortestreekverenigingen in België[bewerken]