Klabbeek

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Clabecq)
Klabbeek
Clabecq
Deelgemeente in België Vlag van België
Wapen van Klabbeek
Klabbeek (België)
Klabbeek
Situering
Gewest Vlag Wallonië Wallonië
Provincie Vlag Waals-Brabant Waals-Brabant
Gemeente Vlag Tubeke Tubeke
Fusie 1977
Coördinaten 50° 41′ NB, 4° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 4,19 km²
Inwoners
(1/1/2020)
4.784
(1.141 inw./km²)
Overig
Postcode 1480
NIS-code 25105(C)
Detailkaart
Klabbeek (Waals-Brabant)
Klabbeek
Portaal  Portaalicoon   België

Klabbeek (Frans: Clabecq) is een dorp en deelgemeente in de gemeente Tubeke, in Waals-Brabant in België.

Het plaatsje ligt aan het Kanaal Charleroi-Brussel, waaraan ook de voormalige hoogovens van Forges de Clabecq liggen. Thans is alleen de walserij hiervan nog in gebruik.

Het station van Klabbeek ligt aan spoorlijnen 106 en 115. Het bedient alleen goederentreinen, voornamelijk staaltreinen.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk maakte Klabbeek deel uit van het domein van Tubeke, dat sinds de vroege middeleeuwen in bezit was van de abdij van Nijvel. De graven van Leuven, die voogd waren van de abdij, palmden een gedeelte van het Nijvelse domein in en verdeelden het in heerlijkheden voor hun vazallen. Hier ligt waarschijnlijk de oorsprong van de heerlijkheid[1] Klabbeek. Frizo van Klabbeek, die vermeld wordt in 1183, is de oudste bekende heer.

De heerlijkheid Glabbeek, die onderhorig was aan de heren van Gaasbeek, bevatte een kasteel, landen en heerlijke rechten, evenals een groot aantal achterlenen, die zich uitstrekten tot in Dworp. Ondanks het bestaan van deze heerlijkheid bleef nog steeds een gedeelte van Klabbeek, rond de boerderij van Vraimont, in het bezit van het kapittel van Nijvel.

In de juridisch-administratieve indeling van het hertogdom Brabant was Klabbeek ingedeeld bij de meierij van Terhulpen, in het kwartier van Brussel. Kerkelijk bleef het dorp, ondanks zijn wereldlijke zelfstandigheid, afhangen van de parochie van Tubeke. Aan al deze structuren kwam een eind met de Franse invasie en de oprichting van de gemeenten. Klabbeek werd toen als gemeente ingedeeld bij het kanton Tubeke van het Dijledepartement.[2] Het dorp bleef een gemeente tot het in 1977 met Tubeke gefusioneerd werd.

Demografische ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

  • Bronnen:NIS, Opm:1831 tot en met 1970=volkstellingen, 1976= inwonersaantal op 31 december
De hoogovens van Forges de Clabecq aan het Kanaal Charleroi-Brussel.
Zie de categorie Klabbeek van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.