Clash Royale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clash Royale
Bedenker(s) Supercell
Ontwerper(s) Supercell
Ontwikkelaar(s) Supercell Oy
Uitgever(s) Supercell
Datum van uitgave iOS: 4 januari 2016:
Android: 16 februari 2016:
Vlag van Australië Australië
Vlag van Canada Canada
Vlag van Denemarken Denemarken
Vlag van Finland Finland
Vlag van Hongkong Hongkong
Vlag van IJsland IJsland
Vlag van Noorwegen Noorwegen
Vlag van Nieuw-Zeeland Nieuw-Zeeland
Vlag van Zweden Zweden
Internationaal: 2 maart 2016
Laatste versie iOS: 1.8.1(16 maart 2017)
Android: 1.8.1 (14 maart 2017)
Genre(s) strategiespel
MMOG
Spelmodus singleplayer en multiplayer
Taal/talen Nederlands, Arabisch, Bokmål, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, Duits, Engels, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Spaans, Turks
Leeftijdsklasse Clash Royale: 13+
iOS: 9+
Android: PEGI 7
Platform(s) iOS
Android
Systeemeisen
Android 4.0.3 (en hoger) en iOS 7.0 (en hoger)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Clash Royale is een gratis strategiespel uit het genre massively multiplayer online game dat in-app-aankopen bevat. Clash Royale bevat personages uit en speelt zich af in de fantasiewereld van Clash of Clans. Het werd wereldwijd uitgebracht op 2 maart 2016 en is beschikbaar op de platforms iOS en Android

De ontwikkelaar en uitgever, Supercell, is een Finse vennootschap, gevestigd in Helsinki, Finland, die videogames ontwikkelt.

Gameplay[bewerken]

Het doel van het spel is om zoveel mogelijk duels te winnen. De speler wint het gevecht als deze na drie minuten meer kronen dan zijn tegenstander heeft. De speler kan kronen verdienen door Arenatorens van de tegenstanders te vernietigen. Als een speler de Koningstoren van de tegenstander vernietigt wint deze speler per direct. Indien er na drie minuten nog geen winnaar is, komt er een sudden death, wat wil zeggen dat degene die het eerst een kroon behaalt wint, de sudden death duurt 1 minuut maar bij een vriendschappelijk gevecht, uitdaging en een toernooi duurt de sudden death 3 minuten. Als er na de sudden death nog geen winnaar is, wordt het gelijkspel. De winnende speler verdient trofeeën. Als een speler een bepaalde hoeveelheid trofeeën heeft behaald, word deze gepromoveerd naar een hogere arena.

Kaarten[bewerken]

Gevechten worden gespeeld met kaarten; per gevecht kan de speler een set van acht kaarten samenstellen. Deze kaarten kan de speler inzetten om de konings- en arenatorens van de tegenstander aan te vallen of om zijn eigen konings- en arenatorens te verdedigen. Er zijn in totaal 71 kaarten te verzamelen. En er komt elke twee weken een nieuwe bij. Voor de vernieuwing van de megagunsteling duurde het 2,5 maanden voor een paar nieuwe kaarten. Als een speler in een hogere arena zit kan deze nieuwe kaarten verzamelen. Een kaart kan verbeterd worden door meer van deze kaarten te verzamelen in kisten, met goud kunnen deze worden opgewaardeerd naar een hoger level, wat voor elk level meer kaarten en goud gaat kosten. Deze kaarten gaan niet weg door het gebruik in gevechten. De kaarten zijn verdeeld in vier groepen:

 • Gewone kaarten (19): deze kaarten komen altijd in elke kist voor, behalve in de epische en legendarische kist. Dit kunnen handige kaarten zijn voor duwtjes (meerdere kaarten achter elkaar inzetten) of verdediging.
 • Zeldzame kaarten (18): deze kaarten komen minder vaak voor dan gewone kaarten, maar zijn nog steeds gemakkelijk te verzamelen. Handige kaarten voor meerdere doeleinden.
 • Epische kaarten (20): deze kaarten zijn zeldzaam. Heel handig in duwtjes en verdediging.
 • Legendarische kaarten (11): deze kaarten zijn uiterst zeldzaam en verkrijgbaar in kisten vanaf arena 4. Het verzamelen van deze kaarten uit alledaagse kisten is uiterst zeldzaam. Legendarische kaarten hebben bijzondere aanvallen of technieken.

Schatkisten[bewerken]

De speler kan nieuwe kaarten en goud verkrijgen door het openen van schatkisten. De hoeveelheid goud en kaarten die in de kisten zit is afhankelijk van de arena en de soort kist. Na het winnen van elk gevecht krijgt men een kist, tenzij er nog vier ongeopende kisten zijn. Hoe zeldzamer een kist is, hoe langer het duurt om deze kist open te maken. Hieronder staan alle soorten schatkisten.

 • Gratis kist: deze kist krijgt men om de 4 uur en stapelt zich op tot maximaal 2 kisten, kan edelstenen bevatten.
 • Kroonkist: deze kist is eens per 24 uur beschikbaar en kan edelstenen bevatten, om deze kist te kunnen openen moet de speler tien kronen behalen (voor elke toren die de speler vernietigt krijg deze een kroon).
 • Zilveren kist: het duurt 3 uur om deze kist open te maken.
 • Gouden kist: het duurt 8 uur om deze kist open te maken.
 • Reuzenkist: het duurt 12 uur om deze kist open te maken.
 • Magische kist: het duurt 12 uur om deze kist open te maken.
 • Supermagische kist: het duurt 24 uur om deze kist open te maken.
 • Epische kist: bevat een bepaald aantal epische kaarten. Het aantal verschild per arena
 • Legendarische kist: bevat 1 legendarische kaart, komt zelden voor in de winkel. Elke kist kost 500 edelstenen.
 • Toernooi kist: aantal kaarten in de kist wordt bepaald door de eindplaats die men behaald in toernooi. Tijdsduur hangt af van grootte kist deze kan variëren van 3 uur tot 2 weken.
 • Clankist: verkrijgbaar na het halen van een bepaald aantal kronen die je alleen kan verdienen door normale spellen te winnen. Het duurt een week voordat je hem echt krijgt. Je moet minimaal 1 kroon bijstaan om hem te ontvangen. De eerste kist krijg je door 70 kronen te krijgen, de laatste door 550 kronen te krijgen.
 • Seizoenskist: na 4000 trofeeen te hebben behaald krijg je de seizoenskist, die beter en beter wordt naarmate je trofeeen krijgt. Je kan de seizoenskist openen aan het einde van het Clash Royale seizoen. Het bijzondere aan deze kist is dat je keuze kan maken uit 2 kaarten. Nog iets bijzonders is dat je op een gegeven moment ook een gegarandeerde legendarische krijgt.

Arena's en Divisies[bewerken]

Er zijn 11 arena's:

 • Arena 0: Trainingskamp, je moet 8 keer een trainer overwinnen om in arena 1 te komen.
 • Arena 1: Koboldenstadion (0+)
 • Arena 2: Knekelveld (400+)
 • Arena 3: Barbaars bekken (800+)
 • Arena 4: P.E.K.K.A.-speeltuin (1100+)
 • Arena 5: Spreukenvallei (1400+)
 • Arena 6: Bouwerswerkplaats (1700+)
 • Arena 7: Koninklijke arena (2000+)
 • Arena 8: Bevroren bergtop (2300+)
 • Arena 9: Jungle-arena (2600+)
 • Arena 10: Varkensberg (3000+)
 • Arena 11: Legendarische arena (3800+)

Er zijn 3 soorten divisies

 • Uitdager 1: (4000+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4000)
 • Uitdager 2: (4300+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4000)
 • Uitdager 3: (4600+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4000)
 • Meester 1: (4900+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4300)
 • Meester 2: (5200+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4300)
 • Meester 3: (5500+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4300)
 • Kampioen: (5800+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4600)
 • Nobele kampioen: (6100+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4600)
 • Aristocratische kampioen: (6400+)(aan het einde van het seizoen worden je trofeeën teruggezet naar 4600)

Aan het einde van het seizoen krijg je een kist die bij jouw divisie hoort.

Clans[bewerken]

Spelers kunnen zich aansluiten bij een clan. Een clan is (meestal) een hechte gemeenschap waarin men om de zeven uur een aantal kaarten kan vragen (de hoeveelheid hangt af van de arena), andere leden uitdagen voor een vriendschappelijke gevechten en kan chatten met hen in een privéchat. Men kan wanneer hij of zij wil de clan verlaten en naar een andere clan gaan. Clans kunnen besluiten iedereen toe te laten, alleen mensen uit te nodigen of kiezen voor een besloten clan. Binnen een clan zijn er vier spelers-rangen: lid, oudste, co-leider en leider. Als de speler zich aansluit bij een clan krijgt deze automatisch de rang "lid". Oudsten kunnen leden uit de clan verwijderen en mensen uitnodigen. Co-leiders en leiders kunnen de claninstellingen aanpassen, oudsten degraderen en leden uit de clan zetten. De leider en meestal tevens de oprichter van de clan kan iedereen degraderen of verwijderen, maar kan ook zelf aftreden. Indien de leider de clan verlaat zonder een andere speler leider te maken wordt de co-leider die het langst in de clan zit de leider van de clan (soms zit er in een clan geen co-leider en gebeurt dit niet en wordt een willekeurig persoon leider). Ook begint er elke vrijdag een clankist of een clangevechts kist. Bij de clankist is het de bedoeling dat iedereen uit de clan zoveel mogelijk kronen moet veroveren.

Bij de clangevechts kist kun je met 2 clanleden een gevecht tegen 2 mensen van een andere clan spelen. Bij beide versies vallen er kisten te halen voor alle leden van de clan. De kist levels kunnen oplopen van level 1 tot level 10. 

Een hoger level kist levert meer goud en betere en meer kaarten op.

Vrienden[bewerken]

Door de verbinden met een Facebook-account kunnen spelers zien wie van hun Facebook-vrienden het spel ook speelt in hun vriendenlijst, ze kunnen zien wanneer deze vrienden online zijn in het spel, hun duels meekijken en vriendelijke gevechten met ze starten.

Toernooien[bewerken]

Toernooien variëren van 50 tot maar liefst 1000 deelnemers. Men creëert toernooien door middel van edelstenen. Toernooien werken precies hetzelfde als het normaal spelen alleen zijn de levels gelimiteerd tot de zogenaamde 'Toernooi Standaard' deze houdt in dat gewone kaarten maximaal level 9 kunnen zijn, zeldzame level 7, epische 4 en legendarische 1. Het level van de Koningstoren is gelimiteerd tot level 9. Men ontgrendelt toernooien op level 8. De toernooiduur is altijd 1 uur. In toernooien winnen de bovenste 40–50% (ligt aan grootte van het toernooi) altijd een prijs in de vorm van kaarten.

Uitdagingen[bewerken]

Hierbij kan de speler een uitdaging starten waarbij je met elke gewonnen gevecht meer prijzen krijgt. Bij 12 gewonnen gevechten krijg je de hoofdprijs en bij 3 nederlagen lig je eruit en krijg je je kist van je huidige positie

Edelstenen[bewerken]

Naast goud maakt het spel ook gebruik van edelstenen als een munteenheid. Edelstenen worden toegekend voor het bereiken van bepaalde mijlpalen, het invullen van prestaties en zitten ook in bepaalde kisten. De belangrijkste manier om edelstenen te werven is door middel van de in-app aankopen met behulp van echt geld. Edelstenen kunnen gebruikt worden om zeldzame kisten te kopen, het openen van kisten te versnellen of om extra goud aan te schaffen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]