Clash Royale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clash Royale
Ontwikkelaar Supercell
Uitgever Supercell
Genre Strategie
Spelmodus Singleplayer, multiplayer
Platform iOS
Android
Navigatie
Voorloper Clash of Clans
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Clash Royale is een computerspel voor Android en iOS. Het werd in maart 2016 uitgebracht door de Finse computerspelontwikkelaar Supercell op basis van het freemium-model.

Lancering[bewerken | brontekst bewerken]

Het spel is een spin-off van "Clash of Clans", een andere bekende game van Supercell. In het spel zitten ook veel personages die ook in Clash of Clans voorkomen. Het spel werd eerst alleen gelanceerd in Canada, Hong Kong, Australië, Zweden, Noorwegen, Denemarken, IJsland, Finland, en Nieuw-Zeeland voor iOS platformen op 4 januari 2016.[1] Het spel werd op 16 februari 2016 in diezelfde landen ook voor Android-gestuurde apparaten gelanceerd. Op 2 maart 2016 werd het wereldwijd gelanceerd voor zowel iOS als Android-apparaten.[2]

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

In Clash Royale nemen steeds 2 spelers het tegen elkaar op (in 2 tegen 2 vecht een team van 2 spelers tegen een ander team van 2 spelers) in verschillende arena's. Elke speler heeft 3 torens in de arena, 1 koningstoren en 2 prinsessentorens. Het doel is om binnen de tijd zoveel mogelijk torens van de tegenstander(s) te vernietigen door ze te beschadigen met behulp van kaarten. Ook moet de speler proberen te voorkomen dat zijn torens door de tegenstander vernietigd worden. Elke prinsessentoren van de tegenstander die vernietigd wordt levert één kroon op. Wanneer de koningstoren echter vernietigd wordt wint de speler automatisch van de tegenstander en worden alle andere torens van de tegenstander in de arena vernietigd zo worden er drie kronen gewonnen. Bij het winnen van een gevecht wint de speler naast kronen ook goud, trofeeën en kisten. Door meer trofeeën te verdienen, kunnen er hogere arena's bereikt worden en nieuwe kaarten worden ontgrendeld.

Elixir en kaarten[bewerken | brontekst bewerken]

Elixir[bewerken | brontekst bewerken]

Om kaarten te kunnen plaatsen, heeft men elixir nodig. Gedurende het gevecht wordt de voorraad elixir van de speler automatisch aangevuld in een vast tijdsinterval, tot 10 elixir in totaal. De hoeveelheid elixir die de speler bezit, is te zien aan de elixirbalk onderaan het scherm. Tijdens de laatste 60 seconden van een gevecht - dat overigens 3 minuten duurt - wordt elixir 2 keer zo snel geproduceerd. Resulteert het gevecht na 3 minuten op een gelijkspel, gaan de spelers in ‘overtime’. Hier geldt dat de winnaar diegene is die als eerste een willekeurige toren weet te vernietigen. In de laatste minuut van de overtime-mode, wordt overgeschakeld naar driedubbele elixirproductie. Resulteert ook dit in een gelijkspel, dan is de winnaar de speler die de meeste schade heeft aangebracht op 1 van de 3 vijandelijke torens.

Kaarten[bewerken | brontekst bewerken]

Kaarten zijn de enige manier om vijandige torens te vernietigen. Elke kaart heeft een eigen hoeveelheid elixir die het kost om de kaart in te zetten in de arena. Een speler speelt altijd met een door hem/haarzelf samengestelde deck van kaarten. Kaarten zijn ingedeeld in 5 zeldzaamheden: Gewoon, zeldzaam, episch, legendarisch en kampioen. Kaarten zijn te verkrijgen uit verschillende soorten kisten, die zijn te winnen in gevechten of in de in-game winkel gekocht kunnen worden. Ook is het mogelijk om kaarten rechtstreeks uit de winkel te kopen. Wanneer een speler voldoende kaarten verzameld heeft voor een vereiste upgrade, is het mogelijk om de kaart te upgraden voor een bepaalde hoeveelheid goud. Elke kaart kan geüpgraded worden tot maximaal level 14. Met elke upgrade wordt een kaart sterker. Er zijn drie soorten kaarten:

Troepen[bewerken | brontekst bewerken]

Troepen zijn eenheden die vijandelijke troepen en gebouwen aanvallen. Binnen de troepen is er veel variatie. Zo zijn er troepen die alleen gebouwen aanvallen, die alleen grondtroepen of juist luchttroepen aanvallen. Ook zijn er troepen die andere troepen van hun eigen team kunnen genezen.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

Gebouwen zijn kaarten die niet bewegen en die net zoals torens troepen aanvallen. Sommige gebouwen vallen alleen grondtroepen aan, of juist alleen luchttroepen. Ook zijn er gebouwen die troepen kunnen voortbrengen, zoals de barbarenhut. Alle gebouwen verliezen naar mate de tijd verstrijkt levenspunten en kunnen niet genezen worden.

Spreuken[bewerken | brontekst bewerken]

Spreuken zijn kaarten die door de speler op een bepaalde plaats in de arena kunnen worden ingezet, en die alle gebouwen en troepen in dat gebied beschadigt. Ook zijn er spreuken die troepen op een bepaalde plaats neerzetten, zoals de kerkhofspreuk, of spreuken die de bewegingssnelheid van troepen verhogen, zoals de woedespreuk.

Clans[bewerken | brontekst bewerken]

Net als in Clash of Clans, Brawl Stars en Boom Beach, ook spellen van Supercell, hebben spelers de mogelijkheid om zich bij zogenaamde "Clans" aan te sluiten en samen met vrienden en clangenoten het spel te spelen. Tevens hebben deelnemers van clans de mogelijkheid tot deelname aan speciale evenementen om samen met clangenoten beloningen te verdienen. In de geschiedenis van Clash Royale zijn er drie van dit soort speciale evenementen geweest.

De Clankist[bewerken | brontekst bewerken]

De Clankist was een functie waarvoor spelers afzonderlijk of samen in 2 tegen 2-gevechten kronen moesten verdienen om een kist te verkrijgen. Elke keer een clan een bepaalde hoeveelheid kronen behaalde, werden de beloningen die de kist bevatte steeds beter. Het evenement duurde drie dagen, van vrijdag tot zondag. Het werd toegevoegd op 19 december 2016 en verwijderd op 25 april 2018, bij de introductie van Clanoorlogen.[3]

Clanoorlogen (1)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 25 april 2018 werden Clanoorlogen toegevoegd. In de eerste versie van clanoorlogen bestond uit 2 fasen. De eerste fase bestond uit de verzameldag, waarin clanleden in verschillende spelmodi gevechten spelen en na het gevecht werd, (afhankelijk van het resultaat van het gevecht) een kist gegeven met een bepaalde hoeveelheid kaarten die naar de oorlogsverzameling van de clan gingen. Wanneer 10 spelers de verzameldaggevechten hebben voltooid, plaatst de clan zich voor fase 2. Fase 2 is de oorlogsdag, waarin clans met de tijdens de verzameldaggevechten verdiende kaarten het opnemen tegen spelers van andere clans. Afhankelijk van de hoeveelheid gewonnen gevechten wint de clan beloningen.[4]

Clanoorlogen (2)[bewerken | brontekst bewerken]

Op 31 augustus 2020 werd de eerste versie van clanoorlogen verwijderd en werd clanoorlogen 2 toegevoegd. In deze versie vechten 5 clans tegen elkaar via een "rivierrace". De clan kan beloningen verdienen door de rivierrace zo snel mogelijk te voltooien. Om de race te voltooien moet de clan "roem" verdienen door riviertaken te doen. Riviertaken zijn te vinden aan de oevers van de rivier. De riviertaken omvatten normale gevechten, duels (best-of-tree-gevechten) en wekelijks wisselende spelmodes. Ook hebben spelers de mogelijkheid om rivierboten van andere clans aan te vallen in "boat battles". Deze versie maakt voor meerdere clans mogelijk om clantrofeeën te krijgen

Prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

Clash Royale won de AMD eSports Audience Award van 2017.[5]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]