Clash of Clans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clash of Clans
Bedenker(s) Supercell
Ontwerper(s) Supercell
Ontwikkelaar(s) Supercell Oy
Uitgever(s) Supercell
Muziek Bob Dylan - Wigwam (reclame)
Datum van uitgave iOS: 2 augustus 2012
Android: Vlag van Canada Canada en Vlag van Finland Finland: 30 september 2013
Internationaal: 7 oktober 2013
Huidige versie iOS: 7.200.7 (17 september 2015)
Android: 7.200.13 (21 september 2015)
Genre(s) strategiespel
MMOG
Spelmodus singleplayer en multiplayer
Taal/talen Engels, Frans, Duits, Nederlands, Noors Italiaans, Spaans, Portugees, Russisch, Turks, Japans, Koreaans, Arabisch, traditioneel en vereenvoudigd Chinees
Leeftijdsklasse Clash of Clans: 13+
iOS: 9+
Android: PEGI 7
Platform(s) iOS
Android
Systeemeisen
iOS 5.1.1 of nieuwer
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Clash of Clans (CoC) is een gratis strategiespel uit het genre massively multiplayer online game dat in-app aankopen bevat. De eerste versie werd uitgebracht op 2 augustus 2012. Het werd ontwikkeld voor het platform iOS en wordt aangeboden via de App Store van Apple. Eerst werd het spel op 30 september 2013 in Canada en Finland gelanceerd om te kijken of het spel ook succes had voor Android en daarna op 7 oktober 2013 werd het spel ook wereldwijd voor Android uitgebracht en aangeboden op Google Play.[1]

De ontwikkelaar en uitgever, Supercell, is een Finse vennootschap, gevestigd in Helsinki, Finland, die videogames ontwikkelt.

Gameplay[bewerken]

De speler bouwt een aantal gebouwen voor het opslaan van goud, elixer en duister elixer en het trainen van manschappen. De speler mijnt het goud en pompt de waardevolle stof elixer op uit de grond. Door omliggende dorpjes en kampen te plunderen groeit de schatkist. Stammen uit de omgeving kunnen het dorp van de speler ook aanvallen. Het is dus belangrijk om je dorp te verdedigen door verdedigingswerken te bouwen. Bij een gewonnen aanval krijgt de speler trofeeën en bij een verloren aanval verliest hij trofeeën.

Divisies[bewerken]

Eenmaal de speler een aantal trofeeën heeft verzameld krijgt hij een divisie. Zo zijn er 8 hoofddivisies, die elk op hun beurt dan nog verdeeld zijn in 3 onderdivisies:

 • Bronzen divisie: III (400-499), II (500-599), I (600-799)
 • Zilveren divisie: III (800-999), II (1000-1199, I (1200-1399)
 • Gouden divisie: III (1400-1599), II (1600-1799, I (1800-1999)
 • Kristallen divisie: III (2000-2199), II (2200-2399), I (2400-2599)
 • Meestersdivisie: III (2600-2799), II (2800-2999), I (3000-3199)
 • Kampioensdivisie: III (3200-3499), II (3500-3799), I (3800-4099)
 • Titanendivisie: III (4100-4399), II (4400-4699), I (4700-4999)
 • Ultraprestigieuze legendarische divisie (5000+)

Troepen[bewerken]

Troepen zijn verdeeld in Rang 1, Rang 2, Rang 3, duister elixer-troepen, helden en spreuken en duistere spreuken[2]

 • Rang 1 bestaat uit barbaren, boogschutters en kobolden.
 • Rang 2 bestaat uit reuzen, muurbrekers (skeletten die muren en zichzelf opblazen met bommen), ballonnen en tovenaars.
 • Rang 3 bestaat uit draken, helers en P.E.K.K.A.'s (zwaar gepantserde zwaard-zwaaiende mecha's).
 • Duister elixer-troepen bestaan uit gunstelingen (lijken op vliegende impen), varkensruiters, valkyries, golems, heksen en lavahonden.
 • Helden bestaan uit de barbaarkoning en de boogschutterkoningin. Helden zijn onsterfelijk en kunnen slechts eenmaal worden opgeleid. Ze worden opgeroepen door een altaar in plaats van te worden getraind in de kazerne zoals de andere troepen.
 • Spreuken bestaan uit bliksemspreuken, heelspreuken, woedespreuken, sprongspreuken, vriesspreuken.

Duistere spreuken bestaan uit: gifspreuken, aardbevingsspreuken, haastspreuken.[3]

Gebouwen[bewerken]

De speler heeft minimum één bouwvakkerskeet nodig om dingen te kunnen bouwen. Om geld te verdienen en goud dient de speler goudkluizen en goudmijnen te bouwen. Om elixer en duister elixer op te slaan, moeten spelers elixerpompen en elixertanken bouwen.[4] Elixer wordt gebruikt om nieuwe troepen te trainen, het uitvoeren van een onderzoek in het laboratorium om troepen te upgraden, het creëren van een spreuk en het bouwen van gebouwen die meestal worden gebruikt in het aanvallen van een basis van een andere speler. Goud wordt gebruikt om verdedigingswerken te bouwen en om het stadhuis (geeft toegang tot meer gebouwen en hogere niveaus voor bestaande gebouwen) te upgraden.

Er zijn een aantal verdedigingswerken waaronder kanonnen, boogschutterstorens, tovenaarstorens, mortieren, luchtafweeren, windmachines, verborgen tesla's, X-bogen, infernotorens, muren, bommen, reuzenbommen, vallen, luchtbommen, luchtmijnen en skelettenvallen.[5] Overige gebouwen zijn: legerkampen, kazernes, duistere kazernes, een laboratorium, een (duister)spreukenfabriek, een barbarenkoning altaar, een boogschutterskoningin altaar,[6] een clankasteel en een stadhuis.[7]

Clanoorlogen[bewerken]

Een belangrijk onderdeel van de gameplay van Clash of Clans zijn de clanoorlogen. Clanleiders en co-leiders kunnen oorlogen tegen andere clans beginnen. Elke clan wordt dan een "voorbereidingsdag" en een "oorlogsdag" gegeven. Wanneer een speler een lid van de tegenpartij aanvalt, krijgen ze sterren (maximaal drie) op basis van de hoeveelheid van de vernietiging die zij toegebracht hebben. Men kan een ster krijgen voor 50% vernietiging van het dorp van de tegenstander, vernietiging van het stadhuis en totale vernietiging (100%) van een dorp (dit sterrensysteem geldt ook bij een gewone aanval). Elke speler is beperkt tot twee aanvallen per clanoorlog, en de clan met de meeste sterren aan het eind van de oorlogsdag wordt tot overwinnaar uitgeroepen. De spelers ontvangen een bonus-oorlogsbuit als ze gebruikmaken van hun aanvallen in de oorlog, deze buit is hoger of lager naar mate men een sterkere of zwakkere tegenstander aanvalt.

Edelstenen[bewerken]

Naast goud en elixer maakt het spel ook gebruik van edelstenen als een munteenheid. Edelstenen worden toegekend voor het bereiken van bepaalde mijlpalen, het invullen van prestaties en wordt ook willekeurig toegewezen wanneer de speler bepaalde obstakels verwijderd. De belangrijkste manier om edelstenen te verwerven is door middel van de in-app aankopen met behulp van echt geld. Edelstenen kunnen worden gebruikt om bepaalde gebouwen de functie die ze uitvoeren sneller te laten uitvoeren. Ook kunnen edelstenen gebruik worden om gebouwen te bouwen en/of te upgraden. Ze kunnen ook worden gebruikt om meer grondstoffen en bouwvakkersketen te kopen.

Recensies[bewerken]

Clash of Clans heeft over het algemeen positieve recensies ontvangen. De iOS-versie bevat een totaal score van 74 van de 100 op Metacritic, 80% op GameRankings en een 4,6 op de Google Play Store.

Zie ook[bewerken]