Clash of Clans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Clash of Clans
Bedenker Supercell
Ontwikkelaar Supercell Oy
Releasedatum iOS: 2 augustus 2012
Android: 7 oktober 2013
Laatste versie iOS: 11.866.17 (8 november 2019)
Android: 11.866.17 (8 november 2019)
Genre strategiespel
MMOG
Spelmodus singleplayer en multiplayer
Taal/talen Nederlands, Arabisch, Bokmål, traditioneel en vereenvoudigd Chinees, Duits, Engels, Fins, Frans, Italiaans, Japans, Koreaans, Portugees, Russisch, Spaans, Turks
Leeftijdsklasse Clash of Clans: 13+
iOS: 9+
Android: PEGI 7
Platform iOS, Android
Media download
Systeemeisen
Android 4.1 (en hoger) en iOS 9.0 (en hoger)
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Clash of Clans (CoC) is een (gratis) strategiespel uit het genre massively multiplayer online game dat in-app aankopen bevat. De eerste versie werd uitgebracht op 2 augustus 2012. Het werd ontwikkeld voor het platform iOS en Android en wordt aangeboden via de App Store van Apple en Google Play. Eerst werd het spel op 30 september 2013 in Canada en Finland gelanceerd om te kijken of het spel ook succes had voor Android en daarna op 7 oktober 2013 werd het spel ook wereldwijd voor Android uitgebracht en aangeboden op Google Play.[1] In het spel speel je om je stadhuis te upgraden, het maximum niveau van het stadhuis is 15. Om dit te bereiken moet je het spel lang spelen, elke upgrade van een stadhuis/gebouw kan in het late stadium tot 19 dagen duren.

De ontwikkelaar en uitgever, Supercell, is een Finse vennootschap, gevestigd in de Finse hoofdstad Helsinki, die videogames ontwikkelt.

Gameplay[bewerken | brontekst bewerken]

In Clash of Clans bouwt de speler verschillende soorten gebouwen om het spel te spelen en te winnen. Deze gebouwen omvatten opslagplaatsen voor goud, elixir en duister elixir en trainingskampen voor manschappen. Het doel van het spel is om je dorp te laten groeien en je rijkdom te vergroten door het verzamelen van goud en elixir.

De speler kan goud delven uit mijnen en elixir uit pompen in het dorp. Maar de meeste schatten worden verkregen door omliggende dorpen en kampen aan te vallen en te plunderen. Terwijl je je rijkdom vergroot, moet je ook je dorp beschermen tegen aanvallen van andere spelers en stammen uit de omgeving. Hiervoor moet je verdedigingswerken bouwen, zoals kanonnen, mortieren en muren.

Wanneer de speler succesvol is in het verdedigen van het dorp of het winnen van een aanval tegen een ander dorp, krijgt hij trofeeën. Deze trofeeën vertegenwoordigen de rang van de speler en kunnen gebruikt worden om hogere niveaus van gameplay te ontgrendelen. Als de speler echter een aanval verliest, verliest hij trofeeën.

Clash of Clans is een populair strategisch spel waarbij spelers hun bouw- en verdedigingsvaardigheden kunnen testen terwijl ze hun rijkdom vergroten en strijden om een hoge ranking.

Divisies[bewerken | brontekst bewerken]

Wanneer een speler een bepaald aantal trofeeën heeft verzameld wordt hij ingedeeld in een divisie. Zo zijn er 8 hoofddivisies, die elk op hun beurt dan nog verdeeld zijn in 3 onderdivisies:

 • Bronzen divisie: III (400-499), II (500-599), I (600-799)
 • Zilveren divisie: III (800-999), II (1000-1199, I (1200-1399)
 • Gouden divisie: III (1400-1599), II (1600-1799, I (1800-1999)
 • Kristallen divisie: III (2000-2199), II (2200-2399), I (2400-2599)
 • Meestersdivisie: III (2600-2799), II (2800-2999), I (3000-3199)
 • Kampioensdivisie: III (3200-3499), II (3500-3799), I (3800-4099)
 • Titanendivisie: III (4100-4399), II (4400-4699), I (4700-4999)
 • Legendarische divisie (5000+)

Afhankelijk van de divisie waar een speler is ingedeeld wordt bij een aanval van een ander dorp een bepaalde hoeveelheid bonusgrondstoffen toegekend als beloning. Spelers worden gestimuleerd om een hogere divisie te bereiken om zo een hogere bonus te verdienen bij een aanval.

Troepen[bewerken | brontekst bewerken]

Troepen zijn verdeeld in Rang 1, Rang 2, Rang 3, duister-elixirtroepen, helden, spreuken, duistere spreuken, supertroepen en belegeringsmachines[2]

 • Rang 1 bestaat uit barbaren, boogschutters en kobolden.
 • Rang 2 bestaat uit reuzen, muurbrekers (skeletten die muren en zichzelf opblazen met bommen), ballonnen en tovenaars.
 • Rang 3 bestaat uit draken, helers en P.E.K.K.A.'s (zwaar gepantserde zwaard-zwaaiende mecha's), babydraken, mijnwerkers, elektrodraken, yeti's(en mini-yeti's), drakenrijders en tot slot de elektrotitaan.
 • Duister-elixirtroepen bestaan uit gunstelingen (lijken op vliegende impen), varkensruiters, valkyries, golems (en golempjes), heks (en skeletten), lavahonden (en lavapups) en bowlers, ijsgolems en heldenjagers. Extra troepen waren pompoenbarbaren, skelettenton, reuzenskeletten en koninklijke geesten tijdens Halloween, Stormram (rond de verjaardag van Clash of Clans) en ijstovenaars in de kerstperiode.
 • Helden bestaan uit de barbarenkoning, boogschutterskoningin, de nobele wachter en de koninklijke kampioene. Helden zijn onsterfelijk en kunnen slechts eenmaal worden opgeleid. Ze hebben allemaal een bijzondere kracht die hen uniek maakt. Ze worden opgeroepen door een altaar in plaats van te worden getraind in de kazerne zoals de andere troepen. Ook moeten ze, als ze verslagen zijn, weer een bepaalde tijd 'slapen' om weer actief te worden. Als je je stadshuis naar level 14 upgradet speel je ook de zogenaamde huisdieren vrij. Deze horen bij een held en geven hem/haar een bepaald voordeel. Bijvoorbeeld de helden genezen, extra damage doen...
 • Huisdieren bestaan uit: LASSI, de electro uil, machtige Yak, de eenhoorn, wallie, ballie, de gifhagedis en tot slot de feniks.
 • Spreuken bestaan uit bliksemspreuken, genezingsspreuken, woedespreuken, sprongspreuken, vriesspreuken, kloonspreuken, onzichbaarheidsspreuken en de terugroep spreuk.
 • Duistere spreuken bestaan uit: gifspreuken, aardbevingsspreuken, haastspreuken, skeletspreuken en vleermuizenspreuken.[3] Een extra spreuk was de Kerstmanspreuk, deze was enkel te verkrijgen in de kerstperiode.
 • Supertroepen bestaan uit superbarbaar, superboogschutter, superreus, superkobold (geniepige kobold), supermuurbreker, rakettenballon, supertovenaar, superdraak, infernodraak, supergunsteling, supervalkyrie, superheks, ijshond en superbowler
 • Belegeringsmachines bestaan uit: de muursloper, de strijdzeppelin, de steenbeuker, belegeringskazerne, de stammenwerper, de vlammenverspreider en de gevechtsboor.

Gebouwen[bewerken | brontekst bewerken]

De speler heeft minimaal één bouwvakkerskeet nodig om dingen te kunnen bouwen. Elke extra bouwkeet kan aangekocht worden met behulp van edelstenen, tot een maximaal aantal van 6. Bij het bouwen of upgraden van een gebouw krijgt de speler telkens ervaringspunten (XP's), waarmee zijn of haar level stijgt. Om goud te verdienen en op te slaan dient de speler goudkluizen en goudmijnen te bouwen. Om elixir en duister elixir te pompen en op te slaan, moeten spelers elixirpompen en elixirtanken bouwen.[4] Elixir wordt gebruikt om het level van de troepen te verhogen door het uitvoeren van een onderzoek in het laboratorium en om spreuken te upgraden en het bouwen van bijvoorbeeld een legerbasis die meestal worden gebruikt in het aanvallen van een basis van een andere speler met steeds meer troepen. Goud wordt gebruikt om verdedigingswerken te bouwen en om het stadhuis (geeft toegang tot meer gebouwen en hogere niveaus voor bestaande gebouwen) te upgraden.

Er zijn een aantal verdedigingswerken waaronder kanonnen, boogschutterstorens, tovenaarstorens, bommentorens, mortieren, luchtafweren, windmachines, verborgen tesla's, X-bogen, infernotorens, adelaarsartillerie, de hapsnap, de spell tower (spreukentoren) de monolith en muren. Bommen, reuzenbommen, veervallen, luchtbommen, luchtmijnzoekers, skelettenvallen en tornadovallen zijn vallen.[5] Overige gebouwen zijn: legerkampen, (duistere) kazernes, een laboratorium, een (duister-)spreukenfabriek, een barbarenkoning altaar, een boogschutterskoningin altaar, een nobele wachter altaar,[6]een koninklijke kampioene altaar, werkplaats, een dierenhuis, een clankasteel en een stadhuis.[7]

Clans[bewerken | brontekst bewerken]

Spelers kunnen zich aansluiten bij een clan. Een clan is (meestal) een hechte gemeenschap waarin men clanoorlogen kan starten, versterkingen verzoeken én kan chatten met andere leden van de clan in een privéchat. Men kan wanneer hij of zij wil de clan verlaten en naar een andere clan gaan. Clans kunnen besluiten iedereen toe te laten, alleen mensen uit te nodigen of kiezen voor een besloten clan. Binnen een clan zijn er vier spelers-rangen: lid, oudste, co-leider en leider. Als je je aansluit bij een clan krijg je automatisch de rang "lid". Oudsten kunnen leden uit de clan verwijderen en mensen uitnodigen. Co-leiders en leiders kunnen de claninstellingen aanpassen, oudsten degraderen en leden uit de clan zetten. De leider en meestal tevens de oprichter van de clan kan iedereen degraderen of verwijderen, maar kan ook zelf aftreden. Indien de leider de clan verlaat zonder een andere speler leider te maken wordt de co-leider met de meeste trofeeën de leider van de clan. Als de leider 90 dagen niet online komt dan wordt degene met de hoogste rang de nieuwe leider. Zijn er meerderen met die rang, dan degene die het langst in de clan zit.

Clanoorlogen[bewerken | brontekst bewerken]

Een belangrijk onderdeel van de gameplay van Clash of Clans zijn de clanoorlogen. Clanleiders en co-leiders kunnen oorlogen tegen andere clans beginnen. Elke clan wordt dan een "voorbereidingsdag" en een "oorlogsdag" gegeven. Wanneer een speler een lid van de tegenpartij aanvalt, krijgt deze sterren (maximaal drie) op basis van de hoeveelheid van de vernietiging die zij toegebracht hebben. Men kan een ster krijgen voor 50% vernietiging van het dorp van de tegenstander, vernietiging van het stadhuis en totale vernietiging (100%) van een dorp (dit sterrensysteem geldt ook bij een gewone aanval). Elke speler is beperkt tot twee aanvallen per clanoorlog, en de clan met de meeste sterren aan het eind van de oorlogsdag wordt tot overwinnaar uitgeroepen. De spelers ontvangen een bonus-oorlogsbuit als ze gebruikmaken van hun aanvallen in de oorlog, deze buit is hoger of lager naarmate men een sterkere of zwakkere tegenstander aanvalt.

Clanoorlog divisies[bewerken | brontekst bewerken]

In de versie 11 update op 23 oktober 2018 heeft Supercell een nieuw soort clanoorlog toegevoegd, genaamd “Clanoorlog divisies”. In deze aangepaste versie van de clanoorlog, heb je nu de mogelijkheid om 7 dagen lang, elke dag een clanoorlog te houden, waarbij iedereen maar één aanval heeft. Als de dag om is en beide clans hun aanvallen hebben gedaan, wordt er weer een winnaar bekend gemaakt. Het resultaat kun je terug zien in een “competitie poule”, waarbij er ook 7 clans te zien zijn en ze geklasseerd worden op basis van het aantal sterren dat ze hebben gehaald. Ook wordt hierin het vernietigingspercentage meegerekend. Wanneer alle dagen om zijn en de oorlogen gespeeld zijn, krijgt iedereen zijn of haar beloning, wat bestaat uit clanoorlog divisie medailles, hiermee kun je speciale spullen kopen in de clanoorlog divisie winkel.

Edelstenen[bewerken | brontekst bewerken]

Edelstenen[bewerken | brontekst bewerken]

Naast goud, elixir en duister-elixir maakt het spel ook gebruik van edelstenen als een munteenheid. Edelstenen worden toegekend voor het bereiken van bepaalde mijlpalen, het invullen van prestaties, in een bepaalde systematische reeks toegewezen wanneer de speler bepaalde obstakels verwijderd en tot slot ook gewonnen uit de edelstenenmijn van de Bouwersbasis. De belangrijkste manier om edelstenen te werven is door middel van de in-app aankopen met behulp van echt geld. Edelstenen kunnen worden gebruikt om gebouwen te bouwen en/of te upgraden, de bouw/upgrade te versnellen, meer grondstoffen en bouwvakkersketen te kopen of om bepaalde gebouwen de functie die ze uitvoeren sneller te laten uitvoeren.

Recensies[bewerken | brontekst bewerken]

Clash of Clans heeft over het algemeen positieve recensies ontvangen. De iOS-versie bevat een verzamelde score van 74% op Metacritic, 80% op GameRankings en een 4,5 op 5 op de Google Play Store.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]