Clash of Clans

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Clash of Clans
Ontwikkelaar(s) Supercell
Uitgever(s) Supercell
Datum van uitgave IOS 2 augustus 2012
Android 7 oktober 2013
Genre(s) Strategie
Speelmodus Multiplayer
Platform(s) IOS / Android
Systeemeisen
IOS / Android
Website
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Clash of Clans is een freemium iOS/Android app ontwikkeld door Supercell. Clash of Clans is een strategiespel waarbij spelers hun eigen dorp bouwen, vijandelijke dorpen aanvallen, steeds sterkere troepen trainen, een steeds sterkere verdediging opbouwen, enzovoort. Spelers kunnen ook met elkaar samenwerken in een clan. Het spel kwam voor het eerst uit in 2012.

Gameplay[bewerken]

Het doel van Clash of Clans is om je eigen dorp te bouwen waarin je naar goud, elixer en duister elixer kan boren en troepen trainen om andere spelers aan te vallen. Je moet ook met verdedigingswapens zoals kanonnen of boogschutterstorens je dorp zien te verdedigen tegen aanvallen van andere spelers. Met spelers aanvallen kun je goud, elixer en duister elixer verkrijgen. De hoeveelheid geplunderde grondstoffen die je kan ontvangen tijdens een aanval hangt af van de hoeveelheid die zich in de opslagplaats in het dorp bevindt.

Troepen[bewerken]

Om andere spelers aan te vallen heb je troepen nodig. Je troepen kan je trainen in de kazernes binnen je dorp. Het kost je een bepaalde hoeveelheid elixer of duister elixer om je troepen te trainen, dit is afhankelijk van de sterkte van de troepen die je wil trainen. De troepen kun je 'upgraden' in het laboratorium, dit kost je een bepaalde hoeveelheid elixir of duister elixir. Alle troepen zijn verdeeld in zogeheten "'tiers"', waarbij tier 1 het zwakst is en tier 3 het krachtigst;

  • Tier 1 bestaat uit: Barbaren, Boogschutters en Reuzen
  • Tier 2 bestaat uit: Kobolden, Muurbrekers (bomdragende skeletten), bomgooiende Luchtballonnen en Tovenaars
  • Tier 3 bestaat uit: Draken, Helers en P.E.K.K.A's (zwaarbewapende samoerai/robot/ridder)
  • Duister elixer troepen: Gunstelingen, ook wel eens minions genoemd in het Nederlands, varkensruiters, beter gekend als hogriders of hogs, Valkyries, Heksen, Golems en Lavahonden.
  • Helden: De Barbarenkoning en de Boogschutterkoningin.

Dorpen[bewerken]

Iedere speler heeft zijn eigen dorp. In dit dorp worden troepen getraind en wordt naar grondstoffen gedolven, ook worden je grondstoffen er in kluizen opgeslagen. Wanneer je dorp wordt aangevallen door een andere speler is het mogelijk dat die een deel van je grondstoffen kan stelen, daarom is het van belang om een sterke verdediging te plaatsen bij je dorp. Je verdediging kan onder andere bestaan uit kanonnen, boogschutterstorens, mortieren, tovenaarstorens, en nog meer. Tevens kan je muren om je dorp heen plaatsen voor extra bescherming tegen grondtroepen. Ook bestaan er vallen die je dorp een beetje helpen verdedigen.

Clans[bewerken]

Wanneer je je stadhuis naar level 3 hebt geüpgraded, kun je voor 10.000 goud je clankasteel heropbouwen. Dit geeft de mogelijkheid om een eigen clan op te bouwen of aan andere clans mee te doen. Het doel van een clan is om met andere spelers samen te werken door troepen te doneren en lagere spelers tips te geven.

Sinds 2014 bestaan er clanoorlogen. Hierbij kun je aan meedoen om een andere clan te plunderen voor extra oorlogsbonus. De clanoorlogen bestaan uit twee dagen; de voorbereidingsdag (in deze dag doneer je elkaar troepen om zo je dorp te beschermen tegen de andere clan en je kunt een clanstrategie bedenken) en de gevechtsdag (in deze dag kun je tweemaal aanvallen om zo je oorlogsbonus te verdienen). Je kunt hierbij sterren verdienen. Wie de meeste sterren heeft aan het einde van de clanoorlog is de winnaar.

Sinds 2015 zijn er extra functies voor clans toegevoegd. Je kan clan-xp verdienen tijdens clanoorlogen en hiermee een hoger level bereiken. Hoe hoger je clanlevel, hoe meer voordelen je kunt krijgen, zoals meer oorlogsbuit, een hogere limiet voor te doneren troepen, een of twee levels gedoneerde troepenupgrade en meer opslag in je clankasteel.

Edelstenen[bewerken]

Edelstenen zijn een speciale grondstof. Je kan ze niet in de grond vinden, maar wel verkrijgen door ze of te kopen of door ze te behalen wanneer je een missie goed hebt uitgevoerd. Wanneer je obstakels laat weghalen is het ook mogelijk dat je er een kleine hoeveelheid van krijgt, ook is er "een kist met edelstenen", dat is een soort obstakel, als je die laat weghalen vind je er ook een 25 - tal. Edelstenen kan je gebruiken om gebouwen sneller te laten bouwen, troepen sneller te laten trainen of grondstoffen mee te kopen als je er een tekort van hebt.

Marketing[bewerken]

Tijdens de Amerikaanse Super Bowl van 2015 heeft Supercell een commercial laten uitzenden op tv om Clash of Clans te promoten. Deze reclame is later verkozen tot de op één na beste van alle Super Bowl-reclames, op de reclame van Nissan na.

Commercieel[bewerken]

Clash of Clans heeft voor Supercell van het begin af aan veel geld opgebracht, in 2013 bracht het spel dagelijks 2,4 miljoen Amerikaanse dollar aan winst op voor de makers.[1] Eind 2013 hebben de makers uiteindelijk 892 miljoen dollar aan het spel verdiend, wat het één van de succesvolste spellen ooit maakt in de App Store.[2]

Ontvangst[bewerken]

Clash of Clans heeft over het algemeen goede recensies ontvangen van critici. Het spel kreeg 74/100 op Metacritic en een score van 80% op Gamerankings.

Referenties[bewerken]

  1. http://finance.yahoo.com/news/supercell-770-million-startup-generates-195038041.html
  2. http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304703804579378272705325260