Club-Mate

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Club-Mate

Club-Mate is een cafeïne- en koolzuurhoudende frisdrank, met maté-extract, gebrouwen in de Loscher-brouwerij vlak bij Münchsteinach in Duitsland. De frisdrank was oorspronkelijk vooral bekend onder Duitse hackers. Een van de redenen voor de populariteit is de relatief grote hoeveelheid cafeïne (20 mg per 100 ml) en lage hoeveelheid suiker vergeleken met andere frisdranken, koffie en energiedrank.

Het recept van Club-Mate is sinds 1994 in handen van de firma Loscher. Oorspronkelijk werd onder de naam Sekt-Bronte geproduceerd door Geola Getränke in Dietenhofen.

Variaties[bewerken]

Er zijn in de loop der jaren verschillende Club-Mate-varianten op de markt geweest. De meeste hiervan zijn nog steeds in de handel verkrijgbaar, al zijn er ook seizoensgebonden versies.

  • Club-Mate IceT Kraftstoff, deze heeft een nog iets hoger cafeïnegehalte (22 mg per 100 ml) en bevat ook veel meer suiker.
  • Club-Mate Winter-Edition, Club-Mate-variant aangevuld met een aantal kruiden, waaronder steranijs. Deze versie is sinds december 2007 iedere winter in beperkte oplage verkrijgbaar.
  • Club-Mate cola, een cola met maté-extracten. Bevat 12 mg cafeïne per 100 ml.
  • Club-Mate Granat, sinds 2013 op de markt, dit is Club-Mate met granaatappel als toevoeging.

Externe links[bewerken]