Colleen Moore

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Colleen Moore

Colleen Moore, geboren als Kathleen Morrison (Port Huron (Michigan), 19 augustus 1900 - Paso Robles (California), 25 januari 1988) was een Amerikaans actrice. In de tijd van de stomme film werd Moore beschouwd als een superster.

Biografie[bewerken]

Moore begon voor het eerst in films te spelen in 1916. Haar rollen waren echter klein, maar werd wel opgemerkt. Toen ze in 1922 werd uitgeroepen tot een van de WAMPAS Baby Stars, groeide haar populariteit.

Moores doorbraak was die in Flaming Youth (1923). Moore werd een van de meest besproken actrices, vanwege haar opmerkelijk vrije "flapper"-stijl van leven en haar bobkapsel. Moore en Louise Brooks werden beschouwd als voorbeelden die symbool stonden voor de volwassene maatschappij uit hun tijd. Andere bekende films van Moore waren Flirting With Love en The Perfect Flapper.

In 1925 bewees ze dat ze ook serieuze rollen aankon, toen ze te zien was in So Big. Toch liet ze een jaar later merken dat ze haar gevoel voor humor nog steeds had, toen ze te zien was in de populaire film Irene.

Toen de geluidsfilm kwam, laste Moore een pauze in het acteren in. Ze vluchtte na huwelijksproblemen in 1933 terug naar Hollywood. Toch werden haar films geen succes, en in 1934 ging ze met pensioen.

In de jaren 60 richtte ze samen met King Vidor een productiebedrijf op. Ook bracht ze in 1968 haar autobiografie Silent Star: Colleen Moore Talks About Her Hollywood uit. In 1969 bracht ze overigens ook How Women Can Make Money in the Stock Market uit.

Moore werd een succesvolle investeerder en verdiende op het hoogtepunt van haar carrière $12.500 per week.

Ze overleed in 1988 aan kanker.

Filmografie[bewerken]