Committee to Protect Journalists

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Committee to Protect Journalists (CPJ), vertaald Comité ter Bescherming van Journalisten is een onafhankelijke non-profitorganisatie in New York City. De CPJ werd in 1981 door een groep correspondenten opgericht om de rechten van journalisten te verdedigen, als reactie op intimidatie van autoritaire regeringen.

CPJ organiseert krachtige openbare protesten en is diplomatiek actief om verandering tot stand te brengen. CPJ publiceert artikelen, nieuwsberichten, speciale rapporten, een halfjaarlijks magazine met de naam Dangerous Assignments (Gevaarlijke Opdrachten) en een jaarlijks internationaal onderzoek naar de persvrijheid met de naam Attacks on the Press (Aanvallen op de Pers).

Ook geeft CPJ sinds 1991 jaarlijks de Internationale Persvrijheidsprijs uit om journalisten en voorvechters van de persvrijheid te eren die vanwege hun journalistieke werk werden geslagen, bedreigd, geïntimideerd en/of gevangengezet.

CPJ brengt een jaarlijst uit van wereldwijd alle journalisten die vanwege hun werk werden vermoord.

Top 20 landen waar tussen 1992 en 2010 de meeste journalisten werden vermoord[1]
  top 5   top 6-10   top 11-15   top 15-20

CPJ is een stichtend lid van de International Freedom of Expression Exchange (IFEX), een internationaal netwerk van meer dan 70 niet-gouvernementele organisaties dat internationaal schendingen van de vrijheid van meningsuiting vastlegt en zich toelegt op de verdediging van journalisten, schrijvers en anderen die door deze schendingen worden vervolgd.