Spechtinktzwam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Coprinus picaceus)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Spechtinktzwam
Spechtinktzwam
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales
Familie:Psathyrellaceae
Geslacht:Coprinopsis
Soort
Coprinopsis picacea
(Bull.) Redhead, Vilgalys & Moncalvo (2001)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De spechtinktzwam (Coprinopsis picacea, synoniemen: Agaricus picaceus, Coprinus picaceus) is een paddenstoel uit de familie Psathyrellaceae.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

De spechtinktzwam heeft een donkerbruine tot (licht)grijze ei- of kegelvormig hoed. Verder is de hoed hoog, glanzend, radiair gerimpeld en hier en daar lichtbruin gestreept. De hoed kan een diameter van 4 tot 8 centimeter bereiken. Hij is aanvankelijk volledig bedekt door een wit en viltig velum dat bij het uitgroeien van de hoed in onregelmatige banden openbreekt en dan doet denken aan de veren van een grote bonte specht (Dendrocopos major). De lamellen staan dicht opeen en zijn wit of grijsroze tot zwart. De steel is wit en meestal knolvormig verdikt. De paddenstoel wordt 4 tot 6 cm hoog.

De eetbaarheid van de spechtinktzwam is niet onderzocht, maar de smaak is onaangenaam en het wordt afgeraden om van de paddenstoel te eten.

Voorkomen[bewerken | brontekst bewerken]

De spechtinktzwam is van de zomer tot de herfst te vinden in gematigde gebieden en op kalkrijke, lemige bodems. De paddenstoel wordt voornamelijk alleenstaand aangetroffen in de buurt van beuken.