Cornelis Kuypers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Cornelis Kuypers
Cornelis Kuypers, 1926.jpg
Persoonsgegevens
Geboren Gorinchem, 20 september 1864
Overleden Soest, 29 oktober 1932
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder en aquarellist
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Haagse School
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Cornelis Kuypers (Gorinchem, 20 september 1864Soest, 29 oktober 1932) was een Nederlands kunstschilder en aquarellist. Hij maakte vooral landschappen en watergezichten, en wordt gerekend tot de tweede generatie van de Haagse School.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kuypers stamde uit een schildersfamilie. Cornelis Kuipers behoorde tot zijn voorvaderen. Na het doorlopen van de Kunstnijverheidsschool Quellinus te Amsterdam ging hij in de leer bij zijn vader Jan Kuypers, die landschapsschilder was. In 1892 huwde hij met Elisabeth Terlingen en vestigde zich in Rijswijk, waar hij onder invloed kwam te staan van de Haagse School. In 1896 verhuisde hij met zijn gezin naar Renkum, waar hij vaak de Veluwe in trok om er te schilderen 'en plein air'. Later ontleende hij daar de bijnaam "schilder van de Veluwezoom" aan.

Kuypers in 1900

Kuypers schilderde vooral watergezichten en landschappen in typisch Hollandse omgevingen. Figuren bleven altijd ondergeschikt aan de natuur. Later in zijn carrière kwam de nadruk in zijn werk sterk te liggen op grote lichte wolkenpartijen.

Toen zijn kinderen naar de middelbare school gingen verhuisde Kuypers terug naar Den Haag. Daarna trok hij met zijn vrouw naar Soest, waar hij in 1932 overleed tijdens een partijtje biljarten, 68 jaar oud.

Kuypers had veel succes met zijn werk in het buitenland, met name in de Verenigde Staten, waar hij via kunsthandel Buffa veel werk verkocht. In 1907 en 1911 won hij medailles op een internationale salon te Barcelona. Zijn werk is onder andere te zien in het Museum Arnhem, het Frans Hals Museum te Haarlem en het Stedelijk Museum Amsterdam.

Kuypers’ zoon Johan (1894-1981) was eveneens kunstschilder.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Wesselius, H.A. (red.): Schilders van de Broeksloot. Kleine namen, grote meesters in en om de Haagse School. Uitgeverij De Doelenpers, Alkmaar, 1999, blz. 42-45. ISBN 90-70655-25-X

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Cornelis Kuypers van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.