Naar inhoud springen

Cornelis de Bruin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Cornelis de Bruin
Cornelis de Bruin
Persoonsgegevens
Geboren Utrecht, 7 april 1870
Overleden Amsterdam, 27 augustus 1940
Nationaliteit Nederlands
Beroep(en) kunstschilder, keramist, plateelschilder, ontwerper, illustrator, graficus, lithograaf, ondernemer en tekenaar.
Oriënterende gegevens
Jaren actief 1896-1940
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Cornelis de Bruin, (Utrecht, 7 april 1870Amsterdam, 27 augustus 1940) was een Nederlands kunstschilder, keramist, plateelschilder, ontwerper, illustrator, graficus, lithograaf en tekenaar.

Cornelis de Bruin ontving zijn opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam, onder anderen bij August Allebé. Hij zou later werken in Utrecht, Amsterdam, Hilversum, Dordrecht, Laren, Berlijn, Bunnik, Maarssen en Baarn.

Plateel en keramiek

[bewerken | brontekst bewerken]

De Bruin begon in 1913 te Maarssen een terracottafabriekje en werkte bij diverse buitenlandse aardewerkfabrieken. In 1918 begon hij in Baarn een pottenbakkersatelier. De Bruin werkte als plateelschilder en ontwerper bij Plateelfabriek De Distel (Amsterdam), Dordtsche Kunstpotterij (DKP) en Plateelbakkerij Delft (PBD). Bij Villeroy & Boch in Luxemburg maakte hij serviezen.

De Bruin schilderde landschappen op de Veluwe en in het Gooi. Daarnaast ook zee- en havengezichten, stillevens, diervoorstellingen alsmede portretten van zwervers en zigeuners.

Voor zijn Sinterklaas-prentenboek 'Van Spanje naar ons land' lithografeerde hij de prenten. In 1927 ontwierp hij de decoratieve panelen voor de Synagoge aan de Linaeusstraat te Amsterdam.

Cornelis de Bruin signeerde zijn schilderijen met 'Corns de Bruin ft' of 'Corns de bruin' of met 'C. de Bruin' en 'van Wijck'. Werken voor de Duitse markt signeerde hij met 'W. Hindenberg'.

Zie de categorie Cornelis de Bruin van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.