Coronacrisis in Noord-Korea

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Erik Wannee (overleg | bijdragen) op 21 apr 2020 om 18:20. (Categorie:Coronacrisis naar land verwijderd (HotCat.js))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Coronacrisis in Noord-Korea
Ziekte COVID-19
Virusstam SARS-CoV-2
Locatie Noord-Korea
Datum eerste besmetting Onbekend
Portaal  Portaalicoon   Geneeskunde

De coronacrisis in Noord-Korea begon in maart 2020.

De autoriteiten van Noord-Korea hebben tot nu toe nog geen officiële melding gedaan van coronabesmettingen binnen het communistische land. Echter, door experts wordt hieraan ernstig getwijfeld omdat Noord-Korea over een afstand van 1.450 kilometer een grens deelt met China. Het is geen staatsgeheim dat die grens allesbehalve waterdicht is.

Deskundigen vrezen dat achter de stalen leidersblik een ramp schuilgaat, omdat het land niet voorbereid zou zijn op een uitbraak of het virus binnen de landsgrenzen. "Helaas heeft de internationale gemeenschap geen idee of het coronavirus zich verspreidt in Noord-Korea."

Volgens de Noord-Koreaanse staatsmedia heeft dit land het coronavirus overwonnen. Ondanks het grote aantal vastgestelde besmettingen in de buurlanden China en Zuid-Korea, met respectievelijk meer dan 80.000 en 8.000 besmettingen, beweert Noord-Korea dat het aantal besmettingen nul is. Als die 'epische overwinning' echt is behaald moeten we maar eens snel gaan leren van Noord-Korea, schampert Noord-Korea-expert Remco Breuker in een eerste reactie. Het land leeft al decennialang in zelfisolatie ten opzichte van de buitenwereld, maar het is onwaarschijnlijk dat het virus aan het land voorbij gaat. Het land heeft overigens een zwakke zorginfrastructuur en onder de dictatuur zijn ook nog eens veel mensen ondervoed.

Op 19 maart uitte Leider Kim Jong-un voor het eerst zijn zorgen in de staatskrant Rodong Sinmun. De Noord-Koreaanse leider zegt zich "miserabel en zelfkritisch te voelen dat hij niet de juiste medische diensten aan zijn volk kan bieden". Hij heeft de bouw van een nieuw ziekenhuis aangekondigd. Volgens Kim was het land goed voorbereid, uit Amerikaanse satellietbeelden blijkt echter dat er geen militaire activiteiten zijn geweest sinds meer dan een maand. De grens met China werd al vroeg gesloten, maar veel handelaren komen (met coronabesmetting) over de grensrivier met China het land binnen. De Amerikaanse president Trump riep Noord-Korea op 21 maart op tot samenwerking bij de bestrijding van het virus.

Vanaf 26 maart raakte ook Noord-Korea in de ban van de corona-paniek. Er zijn nauwelijks tests beschikbaar en het is onbekend of en hoeveel mensen er inmiddels ziek zijn. Noord-Koreaanse diplomaten, voor zover die er zijn, leggen bij internationale collega’s al weken officiële verzoeken om test­materiaal voor het coronavirus neer. Van de 26 miljoen Noord-Koreanen zouden er een kleine 600 zijn getest op het coronavirus, overigens allemaal negatief. De wankele economie en gezondheidszorg van Noord-Korea zijn niet opgewassen tegen de gevolgen van een grootschalige virus­uitbraak.