Korps Autos-Canons-Mitrailleuses

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Korps Autos-Canons-Mitrailleuses (ACM)
Belgian corps in Russia.jpg
Oprichting 1914
Ontbinding 1918
Land België
Krijgsmachtonderdeel Landmacht
Specialisatie Raids & Recce
Aantal 444
Uitrusting Pantserwagens
Veldslagen Antwerpen, Galicië

Het Corps Expéditionnaire Belge des Autos-Canons-Mitrailleuses en Russie (ACM) was een eenheid van het Belgische leger tijdens de Eerste Wereldoorlog, die vocht met pantserwagens, uitgerust met kanonnen en machinegeweren bemand door Belgische officieren en soldaten.

Antwerpen 1914[bewerken]

Delen uniform ACM

Het Belgisch Leger was het eerste om pantserwagens in te zetten als wapen. Tijdens het Beleg van Antwerpen (augustus - oktober 1914) werden verschillende auto's omgebouwd tot pantserwagens, de meeste door de Belgische autofabrikant Minerva in Antwerpen. Ze werden met stalen bepantsering bekleed en voorzien van een machinegeweer of kanon, sommigen zelfs van een draaiende geschutskoepel. Beter beschermd dan paarden, gebruikte men de wagens voor taken die voordien voor de cavalerie weggelegd waren: boodschappen tussen eenheden, verkenningspatrouilles en verrassingsaanvallen op vijandelijke linies en formaties (raids). De toenmalige Britse minister van Marine, Winston Churchill, gaf de Royal Navy opdracht een gelijkaardige eenheid te vormen toen hij over de ACM vernam in de pers.

IJzer 1914[bewerken]

Na de val van Antwerpen trok Koning Albert het Belgisch Leger zich terug richting kust. Zij worden door de Duitsers tijdens de Slag om de IJzer teruggedreven naar de linkeroever van de IJzer. Om de Duitse opmars te stoppen, worden de sluizen van Nieuwpoort bij hoog water geopend. Deze inundatie zet de westelijke IJzervlakte onder water. Beide partijen graven zich in om de stellingen te kunnen behouden. De bewegingsoorlog is veranderd in een stellingenoorlog. In een door loopgraven en kunstmatige meren - de onder water gezette polders - doorkruist landschap is een mobiel wapen, zoals pantserwagens, van geen nut meer.

Rusland 1915[bewerken]

In tussentijd werden de wagens officieel ondergebracht in het Korps Autos-Canons-Mitrailleuses (ACM). De Russische Tsaar Nicolaas II van Rusland verzocht Koning Albert of hij het ACM in Rusland wou inzetten, wat werd toegestaan. Op 22 september 1915 vertrok het Korps (361 officieren, soldaten en materieel, waaronder schrijver Marcel Thiry en politicus Julien Lahaut) vanuit Brest op de Wray Castle met bestemming Archangelsk, waar ze op 13 oktober 1915 arriveerden. Via de toenmalige Russische hoofdstad Petrograd gingen ze naar Galicië omdaar voornamelijk te vechten tegen de legers van Oostenrijk-Hongarije en het Duitse Keizerrijk. Bij de vijand waren ze berucht om hun aanvallen op mitrailleursnesten.

Rusland 1916[bewerken]

Constant le Marin

In de zomer van 1916 begint het Russisch leger een offensief waaraan het ACM deelneemt. Tijdens de bezetting van het dorpje Ezerna valt de eerste dode van het ACM: Jacques de Becker, de zoon van de Leuvense senator de Becker-Remy. Aan de voet van de Karpaten lanceren Duitsland en Oostenrijk-Hongarije een tegenaanval, die ze afslaan. Een ander bekend lid van het ACM - de worstelaar Constant le Marin - rijdt zijn pantserwagen vast in de voorste linies en bepaalt zo het voorste punt van de Russische opmars.


Revolutie 1917[bewerken]

In februari breekt in Petrograd de Burgerlijke revolutie uit. De nieuwe regering van Rusland blijft oorlog voeren met de Centrale mogendheden. Het ACM neemt opnieuw deel aan het laatste Russische offensief van juli 1917. Dit offensief mislukt gigantisch, met 600.000 Russische slachtoffers. In oktober grijpen de Bolsjevieken de macht die vrede sluiten met Duitsland. De leden van het ACM worden als Tsaar-gezinde troepen beschouwd en mogen niet westwaarts terugkeren naar België. Ze moeten daarom via de Trans-Siberische spoorlijn naar Vladivostok, van waaruit ze op 18 april 1918 naar San Fransisco varen.

Brave Little Belgium 1918[bewerken]

Sinds de Duitse inval en de daarmee gepaarde oorlogsmisdaden, was België wereldwijd bekend als 'Brave Little Belgium'. Op hun tocht van de Amerikaanse westkust naar het oosten houden ze in een aantal grote steden parades waarbij ze door de bevolking bejubeld en toegejuicht worden. Op 15 juni 1918 varen ze vanuit New York naar Bordeaux. Kort na aankomst (24 juni 1918) in Europa wordt het Korps ACM ontbonden.

Cijfers[bewerken]

In totaal dienden 444 Belgen en 33 Russen bij het ACM. 16 Belgen sneuvelden in Rusland. Ze beschikten over 58 voertuigen, 12 daarvan pantserwagens, 23 motorfietsen en 120 fietsen.

Externe links[bewerken]

Bewegingen van de eenheid in Galicië tijdens de Eerste Wereldoorlog