Crucifix (Michelangelo)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Crucifix van Michelangelo
Crucifix
Kunstenaar Michelangelo
Jaar 1492
Techniek Beeldhouwwerk
Afmetingen 139 × 135 cm
Museum Santo Spirito
Locatie Florence, Italië
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Crucifix van Michelangelo is een houten kruisbeeld met corpus dat zich bevindt in de sacristie van de Santo Spirito in Florence. Michelangelo vervaardigde het beeld waarschijnlijk in 1492.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dood van zijn beschermer Lorenzo de' Medici toen Michelangelo 17 jaar oud was, was hij een geregelde gast in het klooster van Santa Maria del Santo Spirito in Florence. In het klooster kreeg hij van de abt de kans om uitgebreid anatomisch onderzoek te doen bij overledenen uit het hospitaal dat van het klooster deel uitmaakte. Michelangelo's biograaf Vasari vertelt in zijn biografie van de kunstenaar dat Michelangelo, als dank voor de gastvrijheid, voor de abt een houten crucifix maakte voor boven het hoogaltaar. Het werk werd, ondanks de specifieke omschrijving ervan door Vasari, lang als verloren beschouwd, totdat, in 1962, experts het beeld in de Santo Spirito als authentiek beschouwden. Een onderzoek in 2001 bevestigde daarna de authenticiteit. Het crucifix is tegenwoordig te zien in de achtzijdige sacristie van de Santo Spirito.

Figuur[bewerken | brontekst bewerken]

Het beeld is van gepolychromeerd hout. Het is een van de weinige werken van de kunstenaar in hout, en is opvallend vanwege de naaktheid van de Christusfiguur, wat een zeldzaamheid is bij kruisbeelden in de christelijke kunst. Het hoofd van de Christusfiguur toont een opvallende gelijkenis qua stijl en uitdrukking met de gezichten van Maria en Christus van de Pietà van Michelangelo in de Sint-Pietersbasiliek in Rome.

Ander crucifix toegeschreven aan Michelangelo[bewerken | brontekst bewerken]

In 2008 kocht de Italiaanse overheid van een antiekdealer voor € 3,2 miljoen een ander houten corpus van een kruisbeeld. Het beeld werd als een werk van Michelangelo beschouwd. De toeschrijving van dit werk is echter onduidelijk. Veel experts denken dat dit beeld het werk van Jacopo Sansovino is.[bron?]

Zie de categorie Crucifix (Michelangelo) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.