Cryosol

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Cryosol (Groenland)

Een Cryosol (in de FAO bodemclassificatie - de World Reference Base for Soil Resources) is een bodem in een omgeving met permafrost. In deze bodems is het bodemwater voornamelijk in de vorm van ijs aanwezig. Cryosols staan ook bekend als Permafrost bodems. In het Amerikaanse systeem (USDA Soil Taxonomy) komen ze overeen met de Gelisolen.

Crysolen komen voor op diverse ongeconsolideerde materialen, zoals glaciale, eolische, alluviale en colluviale sedimenten op in situ verweerd gesteente. Ze zijn te vinden in de beide poolgebieden in de aangrenzende sub-arctische en boreale gebieden waar permafrost aanwezig is.

De begroeiing op Cryosols bestaat veelal uit toendravegetatie of open (naald)bos. Het landgebruik, met name in het noorden van Rusland en Siberië, bestaat vaak uit extensieve veeteelt, en enige bosbouw. Mijnbouw, olie- en gaswinning hebben in deze regio negatieve effecten op de bodem.

Cryosols beslaan wereldwijd circa 1800 miljoen hectare, 13% van het aardoppervlak. Behalve in Rusland komen Cryosols voor in Canada, Alaska, de permafrost gebieden in noord-Europa, Groenland, de ijs-vrije gebieden op Antarctica, China en delen van Mongolië.

Literatuur[bewerken]

Voorkomen van Cryosols op het noordelijk halfrond