Geurende wasplaat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Cuphophyllus russocoriaceus)
Geurende wasplaat
Geurende wasplaat
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Steeltjeszwam)
Klasse:Agaricomycetes
Onderklasse:Agaricomycetidae
Orde:Agaricales (Plaatjeszwam)
Familie:Hygrophoraceae
Geslacht:Cuphophyllus
Soort
Cuphophyllus russocoriaceus
(Berk. & T.K. Mill.) P.D. Orton & Watling (1969[1])
Geurende wasplaat
Synoniemen

Hygrocybe russocoriacea

Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

De geurende wasplaat (Cuphophyllus russocoriaceus) behorend tot de familie Hygrophoraceae. Hij leeft saprotroof op de grond. Hij komt voor in schrale graslanden, aan dijken en in wegbermen op zwak zure tot basische, zandige en kleiïge bodems, het meest in duingraslanden. De zwam produceert vruchtlichamen van augustus tot november.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Uiterlijke kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Hoed

De hoed heeft een diameter van 0,6 tot 2,5 cm. De vorm is jong halfbolvormig en wordt later uitgespreid en verzonken in het midden. Hij is enigszins hygrofaan; nat is het oppervlak glanzend met doorschijnende lamellen en een geribbelde rand. Droog is de hoed mat en zonder strepen. Het oppervlak is glad, wit, crème of ivoorkleurig, soms grijsbruin. De rand is scherp.

Lamellen

De lamellen zijn gelijkmatig en aflopend. De kleur is wit of crème.

Steel

De steel is 3 tot 6 cm lang en heeft een diameter van 3 tot 7 mm. De vorm is cilindrisch, taps toelopend naar de voet, soms gebogen. De steelvoet heeft soms een roze tint. De steel wordt na rijping hol. Het oppervlak is glad, droog, zijdeachtig glanzend en heeft dezelfde kleur als de hoed.

Geur

Het vlees is dun, roomkleurig en waterig. Deze wasplaat heeft een kenmerkende sterke aangename geur (cederhout, juchtleer of potloodslijpsel).[2]

Sporenprint

De sporenprint is wit.

Microscopische kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

De basidia zijn (2) 4-sporig, cilindrisch tot half-spoelvormig, met een gesp aan de basis en meten 37-54 × 6-7,5(8,6) µm. De sporen onregelmatig ellipsoïde, sommige in het midden iets versmald, hyaliene en inamyloïde. Ze meten (6-)7,5-9(-10) × 4,5-5,5(-6) µm. Q-getal is tussen 1,2 en 1,9 met Q-avg is 1,6. Het lamelaire trama bestaat uit cilindrische tot licht gezwommen, kort vertakte elementen van 32,6 tot 102,9 μm lang en 6,1 tot 18,9 μm in diameter. De pileipellis is een ixocutis en wordt vaak met de leeftijd een cutis.

Verspreiding[bewerken | brontekst bewerken]

De geurende wasplaat komt wijdverspreid voor in Europa. In Nederland komt hij vrij algemeen voor maar in België zelden. Hij staat in beide landen op de rode lijst in de categorie 'Bedreigd'.[3]

Vergelijkbare soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Het sneeuwzwammetje (Cuphophyllus virgineus) onderscheidt zich door het gebrek aan geur.