Cyperus alternifolius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Parapluplant
Cyperus alternifolius
Taxonomische indeling
Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen
Clade: Eenzaadlobbigen
Clade: Commeliniden
Orde: Poales
Familie: Cyperaceae (Cypergrassenfamilie)
Geslacht: Cyperus (Cypergras)
Soort
Cyperus alternifolius
L. (1753)
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Cyperus alternifolius (ook bekend als parapluplant in Nederland en België) is een verwant van de papyrusplant (Cyperus papyrus). Het is een subtropische moerasplant uit Oost-Afrika en Madagaskar, alwaar de plant 2-3 m hoog kan worden. Het komt nogal eens voor dat de parapluplant in de handel zoals bij tuincentra foutief wordt aangeboden als 'papyrus'.

Kamerplant[bewerken]

Als kamerplant wordt ze ongeveer 1 m hoog. De plant groeit uit een ondergrondse wortelstok die lange rechte driekantige stengels vormt waaruit aan de top parapluvormig een krans van langwerpige spitse bladeren groeit. Als de plant goed groeit verschijnen er kleine bruine bloemen, die zaadjes vormen.

Vermeerderen is gemakkelijk door zaaien of scheuren van de wortelkluit. Nog eenvoudiger is stekken van de bladerhoofdjes: omgekeerd in water zetten totdat er wortels verschijnen en dan oppotten. Altijd goed nat houden, het liefst water in de onderschotel laten staan.

Katten vinden de parapluplant lekker en kunnen deze geheel opvreten. Het is dus zaak een kat en de plant gescheiden te houden of anders moet men vaak nieuwe planten kweken.

In natuurlijke omgeving met bloemetjes