Datronia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Datronia
Datronia
Taxonomische indeling
Rijk:Fungi (Schimmels)
Stam:Basidiomycota (Basidiomyceten)
Klasse:Agaricomycetes
Orde:Polyporales
Familie:Polyporaceae
Geslacht
Datronia
Donk (1966)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Schimmels

Datronia is een geslacht van schimmels behorend tot de familie Polyporaceae. De typesoort is Datronia mollis, maar deze is later ingedeeld in Podofomes mollis.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Datronia is een geslacht van poroïde korstschimmels in de familie Polyporaceae. Het geslacht werd in 1966 omschreven door Marinus Anton Donk, met Datronia mollis als typesoort. Donk legde uit dat de geslachtsbeschrijving was afgekort, omdat het alleen zijn bedoeling was om het geslacht geldig te publiceren, en dat verschillende hedendaagse auteurs de naam al hadden aanvaard.

Datronia-schimmels veroorzaken witrot in loofhout. Datronia bevat zes soorten die voorkomen in noordelijke gematigde streken. De laatste toevoeging, Datronia ustulatiligna, werd in 2015 beschreven vanuit Himachal Pradesh in India.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Datronia bevindt zich in de kern polyporoid clade, een fylogenetische groepering van soorten die voor het eerst werd geïdentificeerd door Binder en collega's in 2005. De clade bevat veel van de geslachten die traditioneel worden geassocieerd met de families Polyporaceae en Ganodermataceae. Binnen de kern polyporoid clade maakt het deel uit van de polyporus clade, die het polyfyletische geslacht Polyporus omvat, evenals de geslachten Cryptoporus, Daedaleopsis, Earliella, Megasporoporia en Microporus. In 2014 werd Datronia scutellata overgebracht naar het nieuwe geslacht Datroniella toen moleculaire analyse aantoonde dat het niet nauw verwant was aan D. mollis en D. stereoides.

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Index Fungorum telt het geslacht viersoorten (peildatum augustus 2023):

Soortnaam Auteur(s) Publicatiejaar
Datronia africana Ryvarden 2019
Datronia perstrata (Corner) T. Hatt. & Sotome 2013
Datronia taylorii (Murrill) Ryvarden 2015
Datronia ustulatiligna Harpr. Kaur, G. Kaur & Dhingra 2015