David Berkowitz

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

David Richard Berkowitz, geboren als Richard David Falco, bekend als Son of Sam en .44 Caliber Killer, (New York, 1 juni 1953) is een Amerikaanse seriemoordenaar en pyromaan.

1976-1977[bewerken]

Berkowitz terroriseerde New York gedurende de loop van een jaar van 1976 tot en met 1977. Na zijn arrestatie in '77 bekende hij zes moorden en zeven verwondingen bij acht schietpartijen. Berkowitz claimde dat hij moordde in opdracht van de hond van de buren, die bezeten zou zijn door een demon. Sinds 1977 zit hij achter slot en grendel.

Slachtoffers[bewerken]

Wijziging bekentenis[bewerken]

Berkowitz kwam later terug op zijn bekentenis en beweerde 'maar' drie van de moorden gepleegd te hebben en één verwonding. Hij claimde lid te zijn van een satanische sekte, die verantwoordelijk was voor de andere moorden. Er is tot op heden naast Berkowitz niemand aangeklaagd.

Vonnis[bewerken]

Berkowitz werd op 12 juni 1978 veroordeeld tot zesmaal levenslang, wat neerkomt op (maximaal) 365 jaar. Hij is ingesloten in de Sullivan Correctional Facility in Fallsburg (New York), na voorheen in de Attica Correctional Facility gevangen te hebben gezeten.

Son of Sam[bewerken]

1st Son of Sam letter.jpg

De zaak kwam bekend te staan als de Son of Sam-moorden vanwege twee brieven, één die een politieagent vond en één die de krant New York Daily News ontving in het jaar dat Berkowitz actief was. De eerste kwam van iemand die zich in het schrijven Son of Sam noemde en ondertekende met Mr.Monster. Daarin verklaarde de schrijver dat hij deed wat hij deed vanwege Papa Sam. Later volgde de tweede brief, bekend als de 'Breslin'-brief. Deze kwam van iemand die beweerde te moorden voor Sam de verschrikkelijke en was ondertekend met Son of Sam. Daarin vertelde de schrijver nog steeds 'door de straten te schuimen' en wenste hij iedereen die naar hem op zoek was veel succes.

Bekering[bewerken]

Berkowitz is van Joodse komaf en werd in 1987 in de gevangenis christen. Zijn bekering tot het christelijk geloof vond plaats nadat hij Psalm 34:6[1] in een bijbel van Gideons International had gelezen die hem door een medegevangene was gegeven. Na zijn bekering verklaarde hij dat zijn diepgaande beleving van het occulte een grote rol had gespeeld bij zijn moorddadige praktijken.