David Zuiderhoek (architect)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

David Zuiderhoek (Amsterdam, 26 november 1911 - Amersfoort, 5 oktober 1993) was een Nederlandse architect. Hij was lid van de Bond van Nederlandse Architecten en van de Bond van Nederlandse Stedebouwkundigen.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Kerktoren in Dronten naar ontwerp van Zuiderhoek

Zuiderhoek volgde in de jaren 1927 tot 1937 opleidingen aan de Industrieschool voor Bouwkunde en aan de Bouwkunstacademie te Amsterdam. Na zijn opleiding heeft hij bij diverse architectenbureaus — zoals bij Jantzen, Eschauzier en bij Verhagen en Kok — gewerkt totdat hij in 1945 benoemd werd tot stadsarchitect van Amersfoort. Hij ontwierp voor Amersfoort de wijken De Koppel, Kruiskamp, Leusderkwartier, Rustenburg en Soesterkwartier. Buiten Amersfoort heeft hij onder andere de wijken Presikhaaf III in Arnhem, Kerschoten in Apeldoorn en Alandsbeek in Leusden ontworpen.

Als architect ontwierp Zuiderhoek onder meer de Eembrug, de Bergkerk, het Monument aan de Appelweg in Amersfoort en hoofdkantoor van DHV in Amersfoort.

Zuiderhoek overleed in oktober 1993 op 82-jarige leeftijd in Amersfoort. Zuiderhoek was officier in de Orde van Oranje-Nassau. Eind mei 2017 is de langverwachte monografie 'David Zuiderhoek, componist van de ruimte' verschenen.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Cramer, Max, Johan Galjaard, Anton Groot en Dorothee Segaar-Höweler, "David Zuiderhoek, componist van de ruimte", Bussum, 2017