Royal HaskoningDHV

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf DHV)
Ga naar: navigatie, zoeken
Royal HaskoningDHV
Oprichting 2012
Sleutelfiguren Erik Oostwegel (voorzitter)
Hoofdkantoor Amersfoort
Producten advies-, ingenieurs- en projectmanagementdiensten
Omzet Gestegen € 702 miljoen (2012)
Winst Gestegen € 19,9 miljoen (2012)
Website www.royalhaskoningdhv.com
Portaal  Portaalicoon   Economie

Royal HaskoningDHV is een internationaal, niet-beursgenoteerd advies- en ingenieursbureau, dat in 2012 is ontstaan door een fusie van de ingenieursbureaus Royal Haskoning en DHV.[1]

Er werken ongeveer 7000 mensen verspreid over 100 kantoren in 35 verschillende landen. In Nederland heeft het bureau naast de hoofdvestiging in Amersfoort vestigingen in onder andere Nijmegen, Amsterdam, Den Haag, Zwolle, Eindhoven, Groningen, Rotterdam, Utrecht en Maastricht.

Omzet- en winstgeschiedenis[bewerken]

Jaar Omzet Nettoresultaat Medewerkers
2013 Gestegen € 667 miljoen Gestegen € -3,4 miljoen 6.400
2012 Gestegen € 702 miljoen Gestegen € -19,9 miljoen 6.900

Geschiedenis[bewerken]

Het voormalig hoofdkantoor van Royal Haskoning in Nijmegen

Royal Haskoning[bewerken]

Royal Haskoning was het oudste adviesbureau van Nederland. Het bedrijf werd op 15 oktober 1881 opgericht door de ingenieurs Johan van Hasselt en Jacobus de Koning als het ingenieursbureau J. van Hasselt & De Koning'. Het hoofdkantoor is sinds de oprichting gevestigd in Nijmegen. Er werken ongeveer 4000 mensen verspreid over 57 kantoren in 17 verschillende landen. In Nederland had de onderneming naast de hoofdvestiging in Nijmegen kantoren in onder andere Rotterdam, Amsterdam, Hoofddorp, 's-Hertogenbosch, Zwolle, Groningen, Maastricht, Goes en Enschede. De belangrijkste markten waren Nederland (57%), Engeland (14%) en Centraal- en Oost-Europa (7%). In 2009 bedroeg de omzet € 362.900.000 en de bruto winst € 23.200.000.

In 2002 voerde Haskoning een naamswijziging door. Vanaf toen ging alle dochterondernemingen (onder andere IWACO, GEM, Ketel en De Weger), die nog onder hun eigen naam opereerden, verder onder één naam: Royal Haskoning. Het bedrijf is in de loop van de jaren uitgebreid met onder meer Dordtse Engineering, Corsmit Raadgevend Ingenieursbureau BV, BM Managers van het Bouwproces, VHP, RTB Van Heugten en Van Heugten Engineering.

DHV[bewerken]

DHV was een internationaal opererend advies- en ingenieursbureau dat diensten verleende in de markten bouw en industrie, mobiliteit, luchthavens, ruimtelijke inrichting en milieu, en water. De letters DHV stonden voor de namen van drie van de op 1 januari 1917 oprichtende ingenieurs: Dwars, Heederik en Verhey.[2] De vierde oprichter, Groothoff, verliet al na iets meer dan een half jaar de maatschap.

De diensten van DHV omvatten: management consultancy, adviesdiensten, ontwerp en engineering, project-, contract- en exploitatiemanagement. DHV is actief via een netwerk van 70 vestigingen wereldwijd. De thuismarkten waren Canada, China, India, Indonesië, Nederland, Polen, Portugal, Verenigde Staten en Zuid-Afrika. DHV had wereldwijd 4.500 werknemers in dienst.

DHV’s hoofdkantoor [3] aan de Laan 1914 in Amersfoort werd ontworpen door architect David Zuiderhoek en een duidelijk voorbeeld van het structuralisme. Het was één van de eerste "kantoortuinen" in Nederland. Van najaar 2009 tot voorjaar 2011 vond een renovatie van het uit 1971 stammende gebouw plaats. DHV-architect Roel Brouwers tekende voor het architectonische concept van de renovatie. Het open karakter van het pand bleef behouden, daarnaast werd het duurzamer gemaakt. Van een E-label kreeg het hoofdkantoor een A-label.

Samen met Imares en het bureau Hosper ontwikkelde DHV een plan voor de versterking van de Afsluitdijk. Geen dijkverhoging, maar een groene dijkverbreding met kwelders die meegroeien met het stijgende waterpeil in de Waddenzee. In augustus 2010 werd bekend dat dit ontwerp de voorkeur had van het publiek.[4] Daarnaast werkte het ingenieursbureau samen met Natuurmonumenten bij de creatie van natuureilanden in het Markermeer, even ten zuidwesten van de Houtribdijk, onder de naam Marker Wadden.[5] Deze samenwerking werd door Royal HaskoningDHV voortgezet.[6]

In juni 2010 won een door DHV ontwikkelde zuiveringstechnologie zowel de juryprijs als de publieksprijs van De Vernufteling, een verkiezing van het beste "baanbrekend of vernieuwend" technisch project, door de ingenieursvereniging KIVI NIRIA, de brancheorganisatie NLingenieurs en technologietijdschrift De Ingenieur.[7]

Fusie[bewerken]

In 2012 fuseerden bureaus Royal Haskoning en DHV. Het nieuwe bedrijf kreeg de naam Royal HaskoningDHV.

De in februari 2012 aangekondigde fusie van ingenieursbureaus Royal Haskoning en DHV werd in juli van dat jaar een feit.[8] Bij het nieuw ontstane advies- en ingenieursbureau werkten toen bijna 8.000 werknemers, verdeeld over 35 landen. In de medio 2012 verschenen Top 50 Ingenieursbureaus van het Technisch Weekblad stonden DHV en Royal Haskoning op respectievelijk de vijfde en zesde plaats. Met de bedrijfsopbrengsten bij elkaar opgeteld stond het nieuw gevormde Royal HaskoningDHV op de vijfde plaats met een totaal aan opbrengsten van € 746 miljoen.[9]

Projecten[bewerken]

Externe link[bewerken]