David van Voorst Evekink

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als de inhoud op verifieerbaarheid gecontroleerd is, kan dit sjabloon verwijderd worden. Geef dat ook aan op de betreffende nalooplijst. Bekijk ook de bewerkingsgeschiedenis om te zien of anderen hier al aan gewerkt hebben.
David van Voorst Evekink
Kapitein David van Voorst Evekink
Geboren 31 december 1890
Zutphen[1]
Overleden 16 maart 1950[1]
Londen, Verenigd Koninkrijk[2]
Land/zijde Vlag van Nederland Nederland
Onderdeel Koninklijke Landmacht
Dienstjaren 1905 - 1950
Rang Luitenant-generaal
Eenheid Cavalerie[1]
Bevel Prinses Irene Brigade
(1 september 1941 -
6 januari 1942)[1]
Organisatie Generale Staf
Slagen/oorlogen Tweede Wereldoorlog
Onderscheidingen zie onderscheidingen

David van Voorst Evekink (Zutphen, 31 december 1890Londen, 16 maart 1950) was een Nederlands militair.

Loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

In 1939 en 1940 was overste Van Voorst Evekink militair attaché in Parijs. Na het uitbreken van de oorlog vertrok hij naar Engeland waar hij tot kolonel werd bevorderd.

In september 1941 werd hij als generaal-majoor commandant van de Prinses Irene Brigade. Hij wilde met de Brigade naar Nederlands-Indië gaan en werd daarin ondersteund door koningin Wilhelmina en prins Bernhard. Niet alle leden van de Brigade waren enthousiast want velen wilden liever tegen de Duitsers vechten. Van Voorst Evekink werd opgevolgd door kolonel A.C. de Ruyter van Steveninck, maar op 6 januari 1942 vertrokken ze per trein van Wolverhampton naar Gourock en de volgende dag van Glasgow aan boord van koopvaardijschip Hr. Ms. Colombia van de KNSM naar de Oost. Het schip had ook torpedo's aan boord en werd door een konvooi beschermd. Ze kwamen op 7 maart 1942 in Colombo aan, dit was echter twee dagen voordat Generaal H. Ten Poorten de capitulatie van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger (KNIL) te Kalidjati tekende. Admiraal Helfrich, Bevelhebber van de Strijdkrachten in het Oosten, stelde voor de brigade naar Engeland terug te sturen, maar dit gebeurde niet. Van Voorst Evekink ging wel terug en werd hoofd van een nieuw Bureau van Oorlog: het bureau Organisatie Generale Staf.

Van 1945-1950 was hij militair attaché in Londen.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Onderscheidingen[bewerken | brontekst bewerken]

Publicatie[bewerken | brontekst bewerken]

  • De praktijk van het militaire tuchtrecht : handboek ten dienste van hen, die bij de Koninklijke Landmacht met eenig gezag zijn bekleed, Den Haag: Mouton, 1946