De Eersteling (korenmolen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
De Eersteling
De Eersteling (2008)
De Eersteling (2008)
Basisgegevens
Plaats Hoofddorp
Bouwjaar 1856/1977
Type grondzeiler
Kenmerken ronde stenen bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op professionele basis
Monumentnummer  18201
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Maalkoppel in de Eersteling
Maalkoppel in de Eersteling
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Eersteling is een ronde stenen korenmolen, die zich aan de Hoofdweg Westzijde in Hoofddorp (gemeente Haarlemmermeer) bevindt.

De molen, van het type grondzeiler is geheel uit steen opgetrokken en heeft een met riet gedekte kap. De wieken hebben een vlucht van 24,80 meter.

Geschiedenis[bewerken]

Het oorspronkelijke bouwjaar is 1856. De molenmaker destijds was de heer D.D. van Dijk uit Piershil. De molen stond in het centrum van het toen nog kleine Hoofddorp, dat net een jaar of drie bestond. Het was de eerste molen van de recent (1852) ingepolderde Haarlemmermeer; vandaar ook de naam. Er zouden nog vijf molens volgen, die thans geen van alle meer bestaan.

De molen is tot ca. 1930 in bedrijf geweest voor het malen van graan. In de hongerwinter (1944-45) werd hij opnieuw ingezet, en tot in de jaren vijftig werd er nog wel graan op gemalen. De windvang werd echter door de toegenomen omliggende bebouwing steeds slechter.

Tot 1977 was de molen eigendom van de familie De Koning, die hem in dat jaar voor een gulden verkocht aan de gemeente Haarlemmermeer.

Locatie[bewerken]

In 1977 was de molen inmiddels geheel door andere bouwsels ingesloten, hetgeen de molenbiotoop (met name het landschappelijk effect en de windvang) zeer negatief beïnvloedde. Daarom is in dat jaar de eerst gedeeltelijk ontmantelde (lees:ontkapte) molen verplaatst en gerestaureerd door de firma Verbij uit Hoogmade. Het unieke hierbij was dat de Eersteling opnieuw zijn naam eer aandeed, doordat dit de eerste stenen molenromp was die in zijn geheel verplaatst is, en wel over een afstand van bijna twee kilometer. Het gevaarte woog ruim 100.000 kilogram.

De molen staat op een verhoging van ongeveer zeven meter in het landschap en heeft daardoor toch een redelijke landschappelijke waarde, ondanks de diverse bebouwingen eromheen. Deze plaats is echter niet de oorspronkelijke, maar vormt een heuveltje dat deel uitmaakt van de Stelling van Amsterdam. In de zeventiger jaren was er veel belangstelling voor molens, en deze in het oog lopende plaats leek geschikt voor het bouwwerk, dat toen naar de huidige locatie is verplaatst. Zo kon het gebeuren dat een oude molen bijna zij aan zij staat met het Fort bij Hoofddorp, dat deel uitmaakt van een monument (de Stelling) dat uit een andere tijd stamt en ook een heel andere functie diende. Juist de Stelling van Amsterdam heeft de laatste jaren sterk aan belangstelling gewonnen.

Gebruik[bewerken]

De Eersteling is in gebruik als korenmolen op professionele basis en er worden diverse meelsoorten verkocht. Openingstijden:

  • donderdag: 13:00 - 17:00,
  • vrijdag 10:00 - 17:00 en
  • zaterdag 10:00 - 17:00.

De voormalige molenaar, de heer Dick Prins, bereikte enkele jaren geleden de pensioengerechtigde leeftijd, zijn toenmalige leerling Sander van Rijn nam deze ambachtelijke taak in 2006 over en is sindsdien de molenaar van Korenmolen De Eersteling.

Externe link[bewerken]