Naar inhoud springen

Fort bij Hoofddorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Fort bij Hoofddorp
Fort bij Hoofddorp vanuit de lucht gezien; 1977.
Locatie Hoofddorp
Algemeen
Eigenaar Gemeente Haarlemmermeer
Huidige functie geen
Keelkazemat van het fort, twee verdiepingen en het geschut stond op de bovenste opgesteld.
Front-caponnière

Het Fort bij Hoofddorp is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in een knik van de Geniedijk Haarlemmermeer, ten westen van de Hoofdvaart. Oorspronkelijk lag het ten zuiden van Hoofddorp, tegenwoordig er middenin.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

Het fort is aangelegd rond 1903-1904. Het was een model A fort. Het is een van de twee forten van de Stelling met twee verdiepingen, Fort bij Spijkerboor is de andere uitzondering. Beide verdiepingen tellen 13 kamers. Het gebrek aan ruimte is ook de reden waarom er maar een keelkazemat werd gebouwd, terwijl twee voor de forten normaal was. Aan het hoofdgebouw zit een frontgebouw vast die via een poterne is te bereiken. Voor het frontgebouw ligt nog een gietijzeren front-caponnière. Deze caponnière, Fort aan de St. Aagtendijk was hiermee ook voorzien, had schietsleuven aan de zijkant en kon zo de gracht aan beide zijden van het fort met mitrailleurs onder vuur nemen.

In de Tweede Wereldoorlog werd het fort door de Luftwaffe gebruikt als paardenverzorgingsplaats. Na de oorlog fungeerde het twee jaar als interneringskamp voor politieke delinquenten. In de eerste jaren na de oorlog werden de fortwachterswoning en de genieloods gesloopt. Daarna is het nog een tijd als magazijn gebruikt door de Nederlandse luchtmacht.

Huidig gebruik en plannen[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is het fort in gebruik door een plaatselijke sportschuttersvereniging, als schietbaan. Ook de plaatselijke muziekschool heeft het gebruikt. In 1977 is molen De Eersteling verplaatst naar een heuveltje op het, bij het fort behorende, aardwerk (het zogenoemde glacis).

In augustus 2013 reserveerde de provincie Noord-Holland een bedrag van 900.000 euro voor de ontwikkeling van het fort.[1] De gemeente Haarlemmermeer wil, als eigenaar, het fort herbestemmen. Er zijn plannen in het fort voor een pannenkoekenrestaurant, openluchttheater en educatief centrum gericht op inundatie.[1]

Fort bij Hoofddorp

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Fort bij Hoofddorp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.