Fort bij De Kwakel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Fort bij De Kwakel
Fort bij De Kwakel vanuit de lucht gezien; 2015.
Fort bij De Kwakel vanuit de lucht gezien; 2015.
Locatie De Kwakel
Algemeen
Eigenaar particulier
Huidige functie horeca, verenigingsruimte
Gebouwd in 1890
Monumentale status provinciaal monument
Ingang van het Fort bij De Kwakel.

Het Fort bij De Kwakel is een fort van de Stelling van Amsterdam. Het is gelegen in het dorp De Kwakel. Het is één van de vier forten van de linie Kudelstaart - Uithoorn. Naar het westen toe ligt Fort bij Kudelstaart, terwijl meer naar het oosten toe het Fort aan de Drecht en het Fort bij Uithoorn ligt.

Geschiedenis en doel[bewerken]

Het fort werd gebouwd in 1890, waarna het werd verbeterd. In 1897 werd het fort benoemd tot fort van de eerste klasse. In 1926 werd dit fort een fort van de derde klasse. Dit bleef zo tot 1951. Toen werd namelijk het fort gedegradeerd tot een fort van geen klasse. In 1959 werd uiteindelijk het fort opgeheven als vestingwerk.

Het doel van het fort was, om het oostelijke deel van de ringdijk te verdedigen. Ook werd de Kleine Drecht verdedigd. Daarnaast kon het eventueel de troepen uit Vrouwenakker dekking geven, wanneer deze zich terug zouden moeten trekken.

Plattegrond[bewerken]

Het hoofdgebouw van het fort bestaat uit 18 ruimtes. Tegen het hoofdgebouw staan twee keelkazematten. Er is onder andere nog een waterzuiveringsinstallatie aanwezig, waarmee ijzer uit het water kon worden gefilterd. De fortwachterswoning bestaat nog, evenals de genieloods die verbouwd is tot woning.

Galerij[bewerken]

Externe links[bewerken]