De Kwakel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kwakel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Kwakel
De Kwakel
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Uithoorn Uithoorn
Coördinaten 52° 14′ NB, 4° 47′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2018) 4.425[1]
Overig
Postcode 1424
Netnummer 0297
Woonplaatscode 3539
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Luchtfoto De Kwakel richting het noorden

De Kwakel is een dorp in de gemeente Uithoorn, in het zuiden van de Nederlandse provincie Noord-Holland, vlak bij de grens met Zuid-Holland. Het dorp heeft 4.118 inwoners (telling januari 2015). De Kwakel wordt omringd door Uithoorn, Kudelstaart en Aalsmeer. De 'oude' naam van De Kwakel is Quackel.

Geschiedenis[bewerken]

De naam De Kwakel komt van een hoge loopbrug, een zogenaamde kwakel, die vroeger over het water van de Kleine Drecht geslagen was. De eerste bewoners kwamen in de 16e eeuw. Tot circa 1950 was er veel armoede in het dorp en was de kindersterfte in de grote gezinnen hoog.[2] Een van de oorzaken was dat het gebied in de winter vaak overstroomde met het water uit het Haarlemmermeer. De Kwakel en omgeving vormde een rooms-katholieke parochie met kerk. Het dorpsplein ontstond in de jaren 50, toen het laatste deel van de Kleine Drecht werd gedempt. In deze tijd raakte ook de te kleine en oude kerk zijn spits kwijt, in de jaren 60 werd de kerk zelfs helemaal gesloopt om plaats te maken voor een nieuwe. Verder kenmerkt het dorp zich door lintbebouwing langs het water.[2]

Tot en met 1935 had De Kwakel een eigen spoorwegstation.

Vrouwenakker[bewerken]

Het dorp heette vroeger Vrouwenakker. Tegenwoordig is dat een buurtschap verderop langs het water. Hoe dit Vrouwenakker verderop terecht is gekomen, is niet bekend. De naam Vrouwenakker is ontstaan toen een vrouwelijke adellijke grondbezitter hier land in eigendom kreeg.

Fort[bewerken]

In de plaats werd in 1890 begonnen met de bouw van het Fort bij De Kwakel. Dit fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. In 1897 werd het fort opgeleverd en bleef een vestingwerk tot 1959. In het fort zit nu een café en de genieloods is verbouwd tot woonruimte.

Galerij[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]