De Kwakel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
De Kwakel
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
De Kwakel
De Kwakel
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Uithoorn Uithoorn
Coördinaten 52° 14′ NB, 4° 47′ OL
Algemeen
Inwoners (1 januari 2015) 4118
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Luchtfoto De Kwakel richting het noorden

De Kwakel is een dorp in de gemeente Uithoorn, in het zuiden van de Nederlandse provincie Noord-Holland, vlak bij de grens met Zuid-Holland. Het dorp heeft 4.118 inwoners (telling januari 2015). De Kwakel wordt omringd door Uithoorn, Kudelstaart en Aalsmeer. De 'oude' naam van De Kwakel is Quackel.

Geschiedenis[bewerken]

De naam De Kwakel komt van een hoge loopbrug, een zogenaamde kwakel, over de Kleine Drecht, die vroeger over het water liep. De eerste bewoners kwamen in de 16e eeuw. Vroeger was er veel armoede in het dorp. Een van de oorzaken is dat het gebied in de winter vaak overstroomde met het water uit het Haarlemmermeer. De Kwakel heeft een dorpsplein. Verder kenmerkt het dorp zich door lintbebouwing langs het water.

Vrouwenakker[bewerken]

Het dorp heette vroeger Vrouwenakker. Tegenwoordig is dat een buurtschap verderop langs het water. Hoe deze Vrouwenakker verderop terecht is gekomen, is niet bekend. De naam Vrouwenakker komt van de adellijke vrouwen, die hier een stukje land (akker) hadden, met een boerderij en soms een eenvoudig huisje erop.

Fort[bewerken]

In de plaats werd in 1890 begonnen met de bouw van het Fort bij De Kwakel. Dit fort maakt onderdeel uit van de Stelling van Amsterdam. In 1897 werd het fort opgeleverd en bleef een vestingwerk tot 1959. In het fort zit nu een café en de genieloods is verbouwd tot woonruimte.

Galerij[bewerken]

Geboren[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]