Torenfort aan de Ossenmarkt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Torenfort aan de Ossenmarkt
Torenfort - Weesp - 20303845 - RCE.jpg
Locatie Ossenmarkt, Weesp
Algemeen
Eigenaar Gemeente Weesp
Huidige functie bedrijfs- en verengingsruimten, museaal
Gebouwd in 1861
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  38662
Torenfort aan de Ossenmarkt en Weesp vanuit de lucht gezien.
Torenfort aan de Ossenmarkt en Weesp vanuit de lucht gezien.
Kaart met verdedigingswerken van Weesp na 1876.

Het Torenfort aan de Ossenmarkt is een torenfort in Weesp in de provincie Noord-Holland.

Het fort aan de oostkant van de vestingstad Weesp werd in 1861 voltooid en maakte met Weesp deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Vanaf 1892 maakte het fort deel uit van de Stelling van Amsterdam.

Het torenfort is een van de laatste torenforten waarmee de waterlinie werd versterkt. Met de komst van de brisantgranaat was het fort met gemetselde muren niet meer bomvrij. In 1876 werd de gracht gedempt en het fort aan de oostzijde versterkt met een zware aarden dekkingswal, die van het eigenlijke fortgebouw gescheiden was door een gang en muur: de contrescarpgalerij.

Het fort, waartoe ook de bewaard gebleven houten genieloods behoorde, is twee keer in staat van verdediging gebracht: tijdens de mobilisaties van 1870-1871 (Frans-Duitse oorlog) en 1914-1918 (Eerste Wereldoorlog). Op het dak stond oorspronkelijk een geschutsbatterij.

Herbestemming[bewerken]

Na de Tweede Wereldoorlog verloor het fort zijn verdedigingsfunctie. Vanaf 1985 werd het opgeknapt en geschikt gemaakt voor vreedzaam hergebruik. De aarden dekkingswal werd afgegraven en de gracht en brug werden hersteld. In Fort aan de Ossenmarkt, dat in 1992 feestelijk werd heropend, zijn onder andere de Kreatieve Groep Weesp, een muziekschool en de Historische Kring Weesp gevestigd. In de genieloods uit 1877 is nu een expositieruimte.

Externe links[bewerken]