Naar inhoud springen

Flint (theater)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De Flint)
Flint
Flint, 21 januari 2017
Locatie
Locatie Amersfoort
Adres Flintplein / Coninckstraat 60, Centrum, AmersfoortBewerken op Wikidata
Coördinaten 52° 10′ NB, 5° 24′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik Theater
Bouw gereed 1977
1993 (herbouw na brand 1990)
Bouwinfo
Architect Onno Greiner
Detailkaart
Flint (Stadskern)
Flint
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Algemeen[bewerken | brontekst bewerken]

Flint Theater en Congressen is een theater en evenementencentrum aan de rand van de binnenstad van Amersfoort. De AFAS Theaterzaal heeft zitplaatsen tot 1800 personen. In het evenementencentrum is de Stadszaal voor 1250 (staand) of 800 (zittend) personen. Er zijn verschillende subzalen. Ook het niet ver van Flint gelegen St. Aegtenkapel is onderdeel van Flint. Hier vinden naast recepties ook klassieke en andere concerten plaats. Flint is gelegen aan de Coninckstraat in Amersfoort. Achter het centrum bevindt zich een ruime parkeergarage. In het theater vinden jaarlijks zo’n 250 optredens plaats voor Amersfoort en de regio. Flint staat onder toezicht van een Raad van Commissarissen.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het oorspronkelijke gebouw van Flint werd ontworpen door de Amsterdamse architect Onno Greiner (1924-2010). De Flint opende op 1 oktober 1977 haar deuren voor publiek. De eerste gesprekken over een nieuw cultureel centrum werden tien jaar eerder al met architect Onno Greiner gevoerd door de Amersfoortse burgemeester Johan De Widt (1908-1971). Aanvankelijk was de gedachte dat het theater tussen stadhuis en station, op Bleekerseiland of op de plaats van de Phoenix Brouwerij aan het Smallepad  zou moeten verrijzen. Pas later kwam een wat verlaten bedrijventerrein in volkswijk de Teut aan de orde.

Amersfoort had al een groot deel van dat terrein in eigendom en architect Greiner kreeg als opdracht mee een ‘gebouw zonder kapsones' te ontwerpen. Het cultureel centrum moest een 1200 vierkante meter grote stadshal en een zaal voor 250 mensen met kleedkamers krijgen met daarnaast een creatief centrum. Pas in 1974 besloot de Amersfoortse gemeenteraad onder aanvoering van PvdA-wethouder Albert van der Weij een toneelzaal van 500 personen toe te voegen aan het plan. De Amersfoort aannemer Heilijgers startte in 1975 met de bouw.

Het ontwerp van architect Greiner werd ‘speelstadje’ genoemd. Hij liet zich inspireren door vanaf de Onze Lieve Vrouwetoren over de daken van de binnenstad te kijken. Die naam wilde Greiner ook blijven verbinden aan het centrum. Amersfoort besloot echter een naamwedstrijd uit te schrijven. De Amersfoortse familie Kuipers won de wedstrijd met de naam De Flint. Flint, een vuursteen, past bij de bijnaam van Amersfoort, de Keistad.

De Flint werd op 30 september 1977 geopend door burgemeester Anne Vermeer en ging een dag later open voor publiek. In 2014 vond er een grote verbouwing plaats en werd de naam De Flint veranderd in Flint. Sinds de opening heeft Flint slechts drie directeuren gekend: Tonnie Porringa, Pieter Erkelens en de huidige directeur Harold Warmelink.

Kreatief Centrum de Hof[bewerken | brontekst bewerken]

In het aangebouwde Kreatief Centrum de Hof (Coninckstraat 58) werden sinds de opening van Flint creatieve cursussen gegeven. In 2000 fuseerde het centrum met de Regionale Muziekschool Amersfoort (RMA), dansschool De Danserije, theaterschool Mirakel en de amateurkunst en onderwijsactiviteiten van de Amersfoortse Culturele Raad (ACR). De nieuwe naam werd Scholen in de Kunst. Na 37 jaar kwam Coninckstraat 58 leeg te staan door verhuizing van Scholen in de Kunst naar het nieuwe Eemhuis aan het Eemplein. Nu spreekt men van Het Cultuurhuis, waarin nu verschillende activiteiten plaatsvinden.

Demonstraties[bewerken | brontekst bewerken]

In 1982 vonden er twee grote demonstraties plaats in en rond de Flint die landelijk de aandacht trokken. Op 26 juni 1982 was Amersfoort aan de beurt voor Roze Zaterdag, een manifestatie met zowel een feestelijk als demonstratief karakter. Ruim vijfduizend mensen waren op de been. ‘s Avonds tijdens de slotmanifestatie in Flint moest de ME worden ingeschakeld om de door directeur Porringa genoemde ‘potenrammers’ in toom te houden.

Het was enkele maanden later weer raak toen leden van het Oude Strijders Legioen in de Flint vergaderden. Er kwamen verschillende bommeldingen en de Explosieve Opruimingsdienst moest een verdacht pakketje op het dak van de Flint onschadelijk maken. Het bleek loos alarm, het was een nepbom.

Brand[bewerken | brontekst bewerken]

Het theater van Flint werd op 25 november 1990 in de vroege ochtend getroffen door een brand. Brandstichting werd niet uitgesloten, een dader is nooit gevonden, de oorzaak van de brand bleef onbekend. Drie jaar later werd het theater herbouwd en kreeg Flint een grotere zaal en een podium met een nieuwe toneeltoren van negentig meter hoog.

Omstreden optreden[bewerken | brontekst bewerken]

Op initiatief van de toenmalige directeur Pieter Erkelens trad Johan Heesters in 2008 op. Het werd het meest omstreden optreden ooit in het Amersfoortse theater. Heesters, verdacht van optreden voor de Duitsers in de oorlog, wilde graag nog eens in zijn geboorteland optreden. Tijdens zijn optreden, dat was uitverkocht, vonden buiten demonstraties plaats. Bezoekers werden met eieren bekogeld.

De directeuren[bewerken | brontekst bewerken]

Flint kende in haar bijna 75-jarig bestaan slechts drie directeuren. Tonnie Porringa (1937) was de eerste directeur van de Flint. Zij werd in 1998 opgevolgd door Pieter Erkelens (1948- 2013). Sinds 2011 is Harold Warmelink (1962) directeur.

Programmeur Ank Marx[bewerken | brontekst bewerken]

Jarenlang werd het programma van theater Flint en St. Aegtenkapel samengesteld door Ank Marx (1963-2020). Zij startte in 1990 in de Flint en werkte als programmeur tot aan haar dood in 2020. Ze was dag en nacht in het theater aanwezig en zeer geliefd bij vele artiesten. Haar grote passie waren de klassieke concerten in de St. Aegtenkapel.

Verbouwing[bewerken | brontekst bewerken]

In de zomer van 2014 vond een grote verbouwing plaats van het theater en evenementencentrum onder leiding van architect Wim Woensdregt van bureau ADP Architecten en interieurontwerper Suzanne Holtz van SH Studio, Tijdens die verbouwing zorgde een zware storm voor fikse waterschade. De Amersfoortse Courant noemde de verbouwing ‘een verbluffende metamorfose.’

Samenwerking[bewerken | brontekst bewerken]

Flint werkt samen met verschillende andere culturele instellingen in Amersfoort, waaronder theater De Lieve vrouw aan het Lieve Vrouwekerkhof, ICOONtheater in Vathorst en popcentrum FLUOR in De Nieuwe Stad. Daarnaast werkt Flint mee aan theaterprogramma’s samen met makers uit Amersfoort. Een voorbeeld daarvan in De Passie waarin de musical Jezus Christ Superstar en de Matthäus Passion samensmelten.

Dragers en Vrienden[bewerken | brontekst bewerken]

Flint kent Dragers en Vrienden. Dragers zijn sponsors die bijdragen aan de programmering van het theater. Vrienden zijn bezoekers, die zich binden aan het theater en in ruil daarvoor verschillende privileges krijgen.

TREK[bewerken | brontekst bewerken]

Het restaurant van Flint heet TREK en is gevestigd in het hart van Flint. Op de muren van TREK staan tientallen handtekeningen van bekende artiesten als André van Duin, Louis van Dijk, Seth Gaaikema, Sjef van Oekel en Gerard Cox. Maar ook voormalig koningin Beatrix en huidig koning Willem Alexander zetten ooit hun handtekening op de muur. Het was een initiatief van wijlen horecaman Gert van Reenen. Bij de verbouwing van 2014 kwamen de handtekeningen tevoorschijn onder het verlaagd plafond.

St. Aegtenkapel[bewerken | brontekst bewerken]

Flint programmeert ook de klassieke concerten in de St. Aegtenkapel aan ‘t Zand in Amersfoort. De zaal van de kapel wordt geroemd om zijn akoestiek. Naast klassieke muziek zijn er verschillende andere muziekstijlen te beluisteren.

Flint 40[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 verscheen het boek Flint 40 geschreven door journalist Willem Meuleman met foto’s van Marco Hofsté. Het boek vertelt de verhalen van theater De Flint ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan. Het boek bevat onder meer interviews met Youp van ‘t Hek, Harold Warmelink, Tonnie Porringa, Job Heilijgers en verschillende artiesten die in Flint optraden. Op de website flint.nl is het boek volledig in te zien. Er zijn plannen om in 2027, als Flint vijftig jaar bestaat, FLINT 50 uit te brengen.

Nieuw theater[bewerken | brontekst bewerken]

Inmiddels heeft de Amersfoortse gemeenteraad de wens uitgesproken een nieuw theater op een andere plek te bouwen in Amersfoort. Flint is actief deelnemer aan de ontwikkeling van het nieuwe theater.

Tijdlijn[bewerken | brontekst bewerken]

1969: De Amersfoortse gemeenteraad stemt in met het plan een nieuw theater en congrescentrum te bouwen in die stad.

1970: De opdracht voor een ontwerp gaat naar de Amsterdamse architect Onno Greiner.

1975: De bouw start aan de Coninckstraat in Amersfoort.

1977: Opening de Flint. Tonnie Porringa wordt directeur.

1982: Demonstraties op Roze Zaterdag en bij vergadering Oud Strijders Legioen.

1990: De Flint wordt getroffen door een brand die het theater verwoest.

1996: Verzelfstandiging van de Flint.

1997: Het Theater en Congrescentrum De Flint wordt opgericht.

1998: Pieter Erkelens wordt directeur van de Flint.

2000: Kreatief Centrum de Hof gaat fusie aan en wordt Scholen in de Kunst.

2003: Het bezoekersaantal is voor het eerst meer dan 100.000.

2008: Omstreden optreden van Johan Heesters.

2011: Afscheid Pieter Erkelens met verrassingsoptreden Johan Heesters.

2014: Grote verbouwing van de Flint.

2014: De Flint heet voortaan Flint.

2017: Flint bestaat 40 jaar en brengt boek FLINT 40 uit.

2024: Flint programmeert rond de 250 optredens per jaar en er vinden gemiddeld zo’n 165 evenementen plaats.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Flint.nl

Zie de categorie De Flint van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.