De Heemgaard

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Heemgaard
De Heemgaard in 2018
De Heemgaard in 2018
Algemeen
Locatie Apeldoorn
Opgericht 1 april 1988
Type voortgezet onderwijs
Denominatie protestants onderwijs
Onderwijsniveaus vmbo-tl
havo
atheneum
entreprenasium
Bevoegd gezag Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) Apeldoorn
Personen
Rector Dhr. R.L. (Rob) Stevelmans
Conrector Dhr. G.R. Bruijnjé (mavo)
Dhr. E.J. Meel (havo)
Mw. H.N. Tuinstra (vwo en ISK)
Leerlingen 1303 (2019-2020)[1]
Overig
Motto Een school met spirit!
Website http://www.heemgaard.nl/
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Heemgaard is een christelijke scholengemeenschap in het voortgezet onderwijs in de Nederlandse stad Apeldoorn met 1454 leerlingen in het schooljaar 2016-2017.[1] De school biedt opleidingen aan op de niveaus vmbo-tl, havo en atheneum, optioneel met Latijn.[2] Daarnaast biedt de school een tweejarige internationale schakelklas (ISK).[2] De school heeft naast leerlingen uit de gemeente Apeldoorn ook leerlingen uit de gemeenten Brummen (circa 10%, voornamelijk vanuit Eerbeek) en Voorst (circa 6%).[1]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De scholengemeenschap in zijn huidige vorm is het gevolg van een fusie tussen het Myrtus College, dat als dependance van het Christelijk Lyceum begon aan de Talingweg 171, en de Dr. J.Th. Visserschool (de Visser-mavo) aan de Maasstraat 5, op 1 april 1988. Sinds oktober 1988 is de school gehuisvest in het gebouw van het voormalige Myrtus College aan de Heemradenlaan 125 in de wijk De Maten, wijkdeel Matengaarde. Andre de Boer werd aangesteld als rector en bleef aan tot zijn pensionering in 1999. Hij werd opgevolgd door Nico van Uitert.

Na de fusie kreeg de school de naam De Heemgaard, dat samen met een nabijgelegen heemtuin, de Heemradenlaan waaraan de school staat en het verpleeghuis De Heemhof (2001) verwijst naar het voormalige moerassige terrein waarop de wijk is gebouwd, de naam houdt ook in dat de school een organisatie wil zijn waar leerlingen zich thuis kunnen voelen. Het kunstenaarsduo Fortuyn/O'Brien ontwierp pergolabogen om het schoolgebouw beter in de omgeving in te passen.

Medio jaren 90 is aan de achterzijde van het gebouw de "Parkvleugel" bijgebouwd, zo genoemd omdat het aan de zijde van het Matenpark staat, een wijkpark van ongeveer 30 hectare groot.[3] Rond 2000 werd de school opnieuw verbouwd, waarbij de aula sterk werd uitgebreid, het hoofdgebouw en de Parkvleugel op de eerste en tweede verdieping met elkaar verbonden werden, en er een derde verdieping boven op de tussenverbinding werd geplaatst.

Sinds 2007 maakt De Heemgaard onderdeel uit van de Stichting Christelijk Voortgezet Onderwijs (CVO) Apeldoorn, een koepelorganisatie waar ook het Sprengeloo onder valt. Rector Nico van Uitert werd opgevolgd door Rob Stevelmans, die tot dusver ruim 10 jaar conrector van de school was.

Bijzonderheden[bewerken | brontekst bewerken]

De Heemgaard is een van de weinige scholen in Nederland waar er ook in het vak muziek examen kan worden gedaan. Dit gebeurt jaarlijks op een donderdag en een vrijdag in maart. Leerlingen stellen zelf een band samen en zingen of bespelen een instrument in dat verband. Meespelen in andere bands levert bonuspunten op.

De aula is op zondag in gebruik door een evangelische gemeente, die ten tijde van de verbouw van de aula ook heeft meebetaald aan de uitgebreide geluidsinstallatie.

De Heemgaard is in het schooljaar 2014-2015 gestart met een entreprenasium en een businessschool.

Bekende (oud-)leerlingen[bewerken | brontekst bewerken]

Bekende oud-leerkrachten[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]