De Kroosduiker

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Kroosduiker
De Kroosduiker (2010)
Basisgegevens
Plaats Kalverpolder (Zaandam)
Bouwjaar 1933 / 1960 / 1990
Type weidemolen
Kenmerken weidemolen
Vlucht 6,0 m
Functie poldermolen/rondmaler
Bestemming  circuitbemaling
Externe link(s)
Molendatabase
Database Verdwenen Molens
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Kroosduiker is een weidemolen in de Kalverpolder nabij de Zaanse Schans in de Nederlandse gemeente Zaanstad. Het molentje is uitgerust met een waaierpomp en kan zowel met zeilen als met houten borden worden uitgerust. De molen heeft de status gemeentelijk monument.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Oorspronkelijk stond De Kroosduiker bij de Blauwselfabriek te Westzaan. De molen werd in 1933 gebouwd door de bekende weidemolenbouwer Rem, uit de nabijgelegen plaats Wormer. In 1960 werd de molen verplaatst naar Harmelen nadat de molen verkocht was aan de familie Dolman. In Harmelen stond de molen langs de Oude Rijn en dat achter de korenmolen De Verwachting, die zelf in 1983 afbrandde. In 1989 werd de molen geschonken aan de streek de Zaanstreek omdat de familie onder meer de kosten voor onderhoud niet meer konden opbrengen

Hoewel de molen een gemeentelijk monument-status heeft is er aan de molen in de jaren na de verplaatsing naar de Kalverpolder (wat in 1990 werd afgerond) weinig echt goed onderhoud gepleegd. Eind 2010 meldt de website molendatabase.nl dat de molen in zeer slechte staat is. Onder meer de staart van de molen was er door verrotting afgewaaid. Eind 2012 is het molentje geheel gerestaureerd en is sindsdien weer maalvaardig.