Naar inhoud springen

De Zevensprong (boek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Chielio0ow (overleg | bijdragen) op 7 sep 2008 om 00:27. (klein spul)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

De Zevensprong is een bekroond boek van Tonke Dragt, dat begin jaren '80 tot een jeugdserie verwerkt werd op de Nederlandse televisie. De verfilming lag in handen van Karst van der Meulen.

Het boek is ook uitgegeven als 8 uur durend luisterboek (8 CD's) voorgelezen door Jeroen Willems. Het is ook uitgevoerd als musical met in de hoofdrol Menno Bentveld.

Samenvatting

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.
Handwijzer op "De Zevensprong" in Ruurlo

Het verhaal gaat over een basisschoolleraar, Frans van der Steg, die een kind, Geert-Jan, moet redden uit de handen van zijn oom, Graaf Grisenstijn.

Geert-Jan woont op het Trappenhuis met zijn oom, en komt nooit in contact met andere kinderen. Zijn oom heeft hem "opgesloten", omdat er in oude geschriften van Graaf Gregorius staat vermeld dat er een schat (die door de eerste graaf Grimbold tijdens een kruistocht in de Middeleeuwen meegenomen werd) in het trappenhuis ligt, en dat alleen een kind het kan vinden. De graaf wil dat Geert-Jan de schat voor hem vindt.

Buiten het kasteel weet een kleine groep mensen ("Complot van de Zeven") van de schat, en van het feit dat Geert-Jan opgesloten zit in het kasteel. Zij besluiten dat ze Geert-Jan moeten bevrijden. De leden zijn: Mejuffrouw Rosmarijn (die voor Geert-Jan gezorgd had toen hij jonger was), magiër Jan Thomtidom, de brozem (Roberto), Iwan, tante Willemijn, koetsier Jan Toereloer en onderwijzer Frans van der Steg. Samen met de kinderen uit Frans' klas zorgen ze ervoor dat alle rijmsels uit het geschrift van Graaf Gregorius uitkomen.

De zevensprong zelf is het kruispunt waar de zeven wegen samenkomen, en ligt niet ver van het kasteel. De televisieserie gebruikte het kruispunt als start- en eindpunt van iedere aflevering.

In de geschriften staat vermeld: "Kon de schat met woorden spreken. Tracht, o kind en kinds-kinds-kind’ren deze rijmsels te verstaan. Deze woorden zijn het teken: Eén alleen zal mij niet vinden en een ladder wijst mij aan. Deze woorden zijn het teken: Alle kind’ren zijn je vrinden; weet de vijand te weerstaan. Deze woorden zijn het teken: Vreemde die de draak zal binden moet de zeven wegen gaan. Groenmouw zal de spreuk spreken, Groenoog zal de sleutel vinden, Groenhaar zal de draak verslaan."

Televisieserie

De televisieserie werd in 1982 gemaakt door de NCRV, en bestaat uit 13 afleveringen van ieder een half uur. De rolverdeling was als volgt:

De serie werd in de Achterhoek opgenomen, en gebruikt verschillende locaties, waaronder Ruurlo (oa. de Zevensprong in het Rijkenbargse bos, en Huize Ruurlo voor het trappenhuis), Gelselaar (huis van Juffrouw Rosmarijn), Markvelde (de lagere school) en Lochem (huis van Frans van der Steg).

Na verschillende keren op televisie te zijn geweest is in 2006 de hele serie ook op DVD uitgebracht. De serie is ook op de Duitse televisie te zien geweest (Das Geheimnis des siebten Weges).

Verhaal

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Het verhaal begint wanneer de leraar van een klein schoolklasje (Frans van der Steg) op een dag geen spannend verhaal meer weet om aan de kinderen uit de klas te vertellen. Om toch iets te vertellen, verzint hij dat hij een geheimzinnige brief verwacht. Diezelfde avond nog komt met een bliksemflits en een donderslag een brief door de brievenbus en daarin staat dat Graaf Grisenstijn (GR. Gr.) wil dat Frans van der Steg de nieuwe onderwijzer wordt van zijn neefje Geert-Jan. Hij woont helemaal alleen bij zijn oom in een geheimzinnig trappenhuis, dat alleen gevonden kan worden door degene die de zevende afslag op de Zevensprong weet te vinden.

Na een reeks van spannende gebeurtenissen en ontdekkingen komt Frans van der Steg in het trappenhuis om Geert Jan les te geven. Frans hoort nu bij het complot van de zevensprong, en de leden van dat Complot willen allemaal dat Geert-Jan uit dat Trappenhuis komt waar hij nu woont. Ook moet de Gruwel (Graaf Grisenstijn) worden verslagen, en de schat die in het trappenhuis verborgen ligt moet worden gevonden. Graaf Grisenstijn gebruikt Geert Jan alleen maar om de schat te vinden.

Volgens de oude rijmen van Graaf Gregorius is het zo dat "één alleen zal de schat niet vinden". Frans weet niet zeker of hij alles wel moet geloven en of alles wel waar zal zijn, maar hij besluit toch alles wat hem gezegd wordt te doen. Uiteindelijk, op de verjaardag van Geert Jan die dan 11 jaar oud wordt, vinden de kinderen de schat wanneer ze bij het dansen van de Zevensprong door de vloer zakken. De Gruwel (de graaf) wordt ten val gebracht. Geert-Jan mag voortaan bij zijn lieve tante Rosmarijn wonen en gaat natuurlijk voortaan naar de klas van Meester Frans.

Trivia

  • Aan het einde van het verhaal blijkt dat de schat een boek bevat van graaf Gregorius, dat aangeeft dat vriendschap de beste schat is. In het begin van het verhaal werd er nog over een schat gesproken dat ridder Grimbold tijdens een kruistocht buit heeft gemaakt.
  • Frans zegt 'Joost mag het weten' als hij zijn tassen kwijt is; de enige persoon die dat, voor zover hij weet, op dat moment kan weten, is de rol van acteur Joost Prinsen.
  • In de bioscoop tegenover de friettent draait 'De bende van hiernaast', een film van dezelfde regisseur.

Externe link