De amulet van Niokolo-Koba

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De amulet van Niokolo-Koba
(afbeelding op en.wikipedia.org)
Originele titel Le Gri-gri du Niokolo-Koba
Stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot
Scenario Jean-Claude Fournier
Tekeningen Jean-Claude Fournier
Eerste druk 1973
Uitgever Dupuis
(link naar een lijst van albums van de stripreeks)
Portaal  Portaalicoon   Strip

De amulet van Niokolo-Koba is het 73e verhaal uit de stripreeks Robbedoes en Kwabbernoot. Het verhaal verscheen in 1973 in delen in het striptijdschrift Spirou, in de nrs. 1853-1873. Een jaar later kwam het uit met albumnummer 25.

Het verhaal is gemaakt door Jean-Claude Fournier, die de serie inmiddels voor zijn rekening had genomen.

Verhaal[bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

In Senegal wordt Mansa Moussa, de tovenaar van een inheemse stam, ontvoerd. Enige tijd later houdt een neef van de tovenaar, die door de ontvoerders van zijn oom wordt achtervolgd, in Europa een taxi aan waar Robbedoes en Kwabbernoot in zitten. Hij geeft hun een koffer mee, waarna hij plotseling in het niets verdwijnt. Dit komt door de magische Koli-diamant, die de ontvoerders van de tovenaar ook hebben meegenomen; deze diamant kan alles en iedereen laten verdwijnen. In de koffer die de man Robbedoes en Kwabbernoot heeft meegegeven blijkt een geheimzinnige amulet te zitten. De twee besluiten af te reizen naar Afrika.

Als Robbedoes en Kwabbernoot arriveren bij een natuurreservaat, blijkt dat een groot deel van de dieren hier op onverklaarbare wijze is verdwenen. De journaliste Ororea steelt de foto-apparatuur van Kwabbernoot. De foto's die ze vervolgens maakt, bewijzen dat de bandieten met hulp van de Koli-diamant de dieren hebben laten verdwijnen. Uiteindelijk lukt het Robbedoes en zijn vrienden om de bandieten te vangen en de tovenaar te bevrijden. Als de diamant weer in zijn oorspronkelijke omhulsel wordt gestopt, wordt zijn volledige werking ongedaan gemaakt, zodat alles en iedereen wat door de werking van de diamant is verdwenen in een keer terugkomt. Door een vergissing verdwijnen de bandieten vervolgens zelf door de Koli-diamant. Inmiddels heeft Spip het omhulsel opgegeten, waarmee de bandieten nu als enige slachtoffers van de diamant voorgoed zijn verdwenen.

De tovenaar vertelt in het geheim aan Robbedoes wat het eigenlijke plan van de bandieten was: alle dieren in het reservaat laten verdwijnen, om vervolgens in het gebied te zoeken naar een ondergrondse diamantader. De plattegrond van deze diamantader zat verborgen in de amulet, waarnaar de bandieten nog op zoek waren.

Externe links[bewerken]