De kleine man

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

"De kleine man" is een Nederlandstalig protestlied uit 1929, geschreven door Jacques van Tol en voor het eerst op plaat gezet en gezongen door Louis Davids. Het sociaal geëngageerde nummer neemt het op voor de gewone burger die vaak de dupe is van de overheid.

Geschiedenis[bewerken]

Jacques Van Tol schreef het nummer voor de revue "Lach en Vergeet" (1929) van Louis Davids. Alhoewel Davids een jood was belette dit Van Tol niet om zich tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de NSB aan te sluiten en een antisemitische versie van "De kleine man" op te nemen voor het propagandaradioprogramma Zondagmiddagcabaret van Paulus de Ruiter (1940-1944).

Covers[bewerken]

"De kleine man" is vaak gecoverd en ook geparodieerd geweest. Kees Pruis persifleerde het in 1930 al als "De kleine vrouw" en Louis Davids deed het zelf ook nog eens als "De kleine hond". Veel van de latere coveraars, zoals Fien de la Mar (1930), Willy Derby (1930), Jetty Pearl (1941), Wim Sonneveld (1959), Henk Elsink (1969), André Van Duin (1970) en Harry Slinger (2004) pasten de tekst enigszins aan naargelang de actualiteit van die jaren. In Vlaanderen is Wim De Craene's cover uit 1973 de bekendste versie.

Externe link[bewerken]

Bron[bewerken]