Louis Davids

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Louis Davids
Louis Davids (1919)
Algemene informatie
Geboortenaam Simon David
Geboren Rotterdam, 19 december 1883
Overleden Amsterdam, 1 juli 1939
Land Vlag van Nederland Nederland
Werk
Jaren actief 1906-1937
Beroep cabaretier
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Louis Davids, pseudoniem van Simon David (Rotterdam, 19 december 1883Amsterdam, 1 juli 1939), was een Nederlands cabaretier en revueartiest. Hij staat bekend als een van de grootste namen van de Nederlandse kleinkunst.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Heintje en Louis Davids

Davids werd geboren in de Raamstraat in Rotterdam[1] als zoon van de komiek en caféhouder Levie David (1857-1906) en Francina Terveen (1858-1927) in een arm Joods gezin van vier kinderen. Zijn ouders traden op met komische duetten, en Louis zong als 8-jarige al op kermissen met zijn broer Hartog (Hakkie) op de piano. Tot rond zijn 13de trad Louis vaak met zus Rebecca (Rika) op in Rotterdam, ook buiten de kermis. Na een ruzie met zijn vader ging hij als goochelaarshulpje mee naar Engeland. De ruzie ging over het zogenaamde mansen: de rondgang met een centenbak langs het aanwezige publiek om geld. Het was voor straatartiesten de enige manier om inkomsten te verwerven. Louis wilde niet meer mansen. Hij werd uit het gezelschap van zijn vader gezet en kwam na een jaar Engeland een illusie armer maar met veel ervaring in variététheater rijker weer naar huis. Met zijn zus Rika wist hij zich een plaats te veroveren buiten de kermiswereld in theater Pschorr. Ze zongen er onder andere Een reisje langs den Rijn en Zandvoort bij de zee. In Amsterdam wist Davids met de theaterdirecteur Frits van Haarlem in Carré met veel succes een revue naar Engels voorbeeld op te zetten. Louis' naam was daarmee gemaakt. Hij zette het revuesucces in 1909 voort in het gezelschap van Henri ter Hall.

Toen Rika de Oostenrijkse goochelaar Joachim Lifschütz ontmoette, trouwde ze, ging naar Engeland en stapte uit het duo. Davids vormde na een mislukte poging om als goochelaar zijn brood te verdienen uiteindelijk opnieuw een duo, ditmaal met zijn jongere zus Hendrika (Heintje). Ook het tweede duo Davids werd een succes. De echtgenoot van Heintje, Philip Pinkhof, schreef voor de revues waar de beide Davidsen in speelden.

Davids trouwde in 1906 met Rebecca Kokernoot met wie hij een dochter kreeg, maar niet gelukkig was. Tijdens een tournee maakte hij kennis met de artieste Margie Morris die in 1913 naar Nederland kwam. Tot 1922 vormden Louis en Margie het duo "He, She and the piano" waarvoor Margie meestal als componist tekende. Margie en Louis kregen in 1915 een zoon, Louis jr.[2] Het komische repertoire werd langzamerhand uitgebreid met het levenslied. Een bekend stuk uit die periode is De Jantjes dat ook als 'stomme film' werd uitgebracht in 1922, en als sprekende film in 1934. Tussen 1922 en 1926 was Davids directeur van het Casino-theater in Rotterdam maar het directeursvak kon hem niet blijven boeien.

Jacques van Tol en Louis Davids (1936)
Kippensketch uit de revue van Louis Davids (1936)

In 1929 stond Louis Davids in de revue Lach en vergeet met het lied dat waarschijnlijk zijn bekendste werd: De kleine man. Het was geschreven door Jacques van Tol met wie Davids vanaf eind jaren '20 tot zijn dood in 1939 bleef samenwerken. Davids kocht bij van Tol de teksten inclusief het auteursrecht en hij en Van Tol kwamen overeen dat Van Tol anoniem zou blijven als tekstdichter van vrijwel alle teksten van Davids na 1929.

Ondanks zijn Rotterdamse afkomst was Davids een geliefd vertolker van het Amsterdamse Jordaan-repertoire. Davids stond aan de wieg van de carrière van een aantal grote namen als Wim Kan en Corry Vonk, Wim Sonneveld en het Cabaret Ping Pong.

In 1937 moest Davids zijn werk bij het Kurhaus-cabaret opgeven vanwege astma. Zijn vrij onverwachte dood op 55-jarige leeftijd in 1939 werd mede veroorzaakt door astma.[3] Davids werd gecremeerd in Driehuis. Zijn as is in een columbarium van het crematorium bijgezet. De resten van zijn zwager Philip "Rido" Pinkhof en zijn zuster Heintje Davids werden later bij hem geplaatst.

Repertoire[bewerken | brontekst bewerken]

Monument van Mathieu Ficheroux in Rotterdam ter nagedachtenis aan Davids

Een kleine greep uit het repertoire van Davids: De kleine man, Mina, Nou tabé dan, Kindervragen, Lintjesregen, Sally met de roomijskar, Wat een meisje weten moet, Weekend in Scheveningen, Mammie heeft haar rijbewijs, Naar de bollen, De begrafenis van ome Manus, De Scheveningse zee, Bridgeclub Kijk voor je, De Sweepstake, Waarom zou ik niet, De olieman heeft een Fordje opgedaan, Ich küsse ihre Hand Madame, De voetbalmatch, Weet je nog wel oudje, Moeder is dansen, Als je voor een dubbeltje geboren bent, In de Jordaan.

Nalatenschap[bewerken | brontekst bewerken]

Ter nagedachtenis aan Davids en ter ere van de theaterfamilie David(s) kwam de gemeente Rotterdam in 1948 met de kleinkunstonderscheiding Louis Davidsring. De eerste drager van de ring was zijn zus Heintje Davids.

In 2010 speelde het Nederlands Komedie Theater een theatervoorstelling over Davids, getiteld Liedjes van Louis Davids.

Filmografie[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Louis Davids van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.