Het sterrenkind

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf De verloren drakker)
Het Sterrenkind
Originele titel L'enfant des étoiles
Stripreeks Thorgal
Volgnummer 7
Scenario Jean Van Hamme
Tekeningen Grzegorz Rosiński
Pagina's 48
Eerste druk 1981-1983 Tintin/Kuifje
1984 (album)
ISBN 90 6421450 6
Portaal  Portaalicoon   Strip

Het sterrenkind is het zevende stripalbum uit de Thorgal-reeks. Het is een op zichzelf staand album dat uit drie korte verhalen bestaat die eerder in het stripblad Tintin/Kuifje verschenen: De verloren drakker, De talisman en Het metaal dat niet bestaat, respectievelijk in 1981, 1982 en 1983.[1][2] Het album werd voor het eerst uitgegeven bij Le Lombard in 1984 en is getekend door Grzegorz Rosiński met scenario van Jean Van Hamme.

De verhalen[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De verloren drakker[bewerken | brontekst bewerken]

Hierin wordt een baby door de vikinghoofdman, Leif Haraldson, op een geheimzinnig vlot aangetroffen. Het kind blijkt echter geen kind zoals alle andere, maar de zoon van Aegir, de god van de oceaan of dat denken de Vikingen althans.

Het metaal dat niet bestaat[bewerken | brontekst bewerken]

Hierin gaat een dwerg genaamd Tjadzhi op zoek naar het metaal dat niet bestaat. Hij moest dit omdat de vader aller dwergen, Ivaldir, een partijtje dammen had verloren van de slang Nidhogg. De inzet was aanvankelijk de naam van de verliezer, maar omdat men niet kan sterven noch leven zonder naam besluit de slang ook akkoord te gaan met het metaal dat niet bestaat. Na veel omzwervingen en gevaren getrotseerd te hebben vindt Tjadzhi dit metaal eindelijk rond de nek van de jonge Thorgal die dit als een soort juweel bij zich draagt en samen brengen ze het naar het land van de dwergen. Op weg daarnaartoe ontmoeten ze de reus Hjalmgunnar, de slangenvampiers, de gevleugelde katten van Frigg en ten slotte deze godin zelf. Op het einde van het verhaal wordt Aaricia geboren met twee parels in de vorm van tranen in de palm van haar hand.

De talisman[bewerken | brontekst bewerken]

Dit gaat over de tocht van de tiener Thorgal naar de god die tussen de mensen is komen wonen. Bij hem wil Thorgal te weten komen wie zijn echte vader is. Samen met de god kijkt hij met behulp van een psychoseiner in het verleden. Zo ontdekt hij wie zijn ouders en grootouders waren en wat er aan boord van het ruimteschip van zijn ouders gebeurde. Als clou van het verhaal blijkt de god (Xargos) zijn grootvader te zijn.

Albumuitgaven
Stripreeks of collectie Nummer Eerste druk Voorganger Opvolger
Thorgal 7 1984 De val van Brek Zarith Alinoë