Decennium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Decennia)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Tijdsaanduidingen in de Nederlandstalige Wikipedia
Eerste artikel (vanaf het begin)

eeuw
30e eeuw v.Chr.

decennium
1499-1490 v.Chr.

jaar
999 v.Chr.

Eerste categorie

categorie:eeuw
categorie:33e eeuw v.Chr.
regelmatig
tot heden

categorie:decennium
categorie:1-9

regelmatig
tot heden

categorie:jaar
categorie:1500

regelmatig
tot heden

Zie ook
categorie:millennium
categorie:maand
categorie:datum


Een decennium (meervoud: decennia of decenniën[1]) is een periode van tien jaar. Het woord is afkomstig van het Latijnse decem, dat tien betekent, in combinatie met annus voor jaar.

Hetzelfde Latijnse woord decem geeft aanleiding tot een andere aanduidingen van tijd:

Het woord komt ook terug in het SI-voorvoegsel deci.

Bij het indelen van de tijd in aansluitende perioden van tien jaar zijn er twee voor de hand liggende systemen:

  • Als decennium worden de vanaf het begin aaneensluitende en opeenvolgende perioden van tien jaren beschouwd. Als we terugrekenen is 1 januari van het jaar 1 de eerste dag van de christelijke jaartelling. De eerste periode van tien jaren van deze jaartelling, het eerste decennium, is dus de periode bestaande uit de jaren 1 tot en met 10. Er zijn inmiddels 202 perioden van tien jaren verstreken sinds het begin van de jaartelling en het huidige decennium, het derde decennium van de 21e eeuw, is de periode van 2021 tot en met 2030.
  • Een periode van tien aaneensluitende jaren waarvan het eerste jaartal eindigt op een 0, wordt in de wandeling ook wel decennium genoemd. Het eerste decennium van onze jaartelling bestaat dan uit de jaren 10 tot en met 19. Zo'n decennium is dan bijvoorbeeld ook de periode van de jaren 2020 tot en met 2029, de "jaren twintig" van de 21e eeuw. Alle artikelen over de decennia in deze encyclopedie volgen deze indeling, bijvoorbeeld 2010-2019. Strikt rekenkundig is dit dus onjuist.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • De leeftijd in hele jaren van personen en objecten wordt gerekend als het aantal volbrachte jaren. Een leeftijd van 0 jaar betekent dat het eerste levensjaar nog niet geëindigd is. Het eerste decennium van de leeftijden bestaat weliswaar uit het eerste tot en met het tiende levensjaar, maar betreft dus de leeftijden 0 t/m 9. Zo bestaat het tweede decennium van een leven uit de leeftijden 10 tot en met 19, wat de levensjaren 11 tot en met 20 inhoudt.

Decennia met een naam[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]