Dennenmoorder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dennenmoorder
Dennenmoorder
Taxonomische indeling
Rijk: Fungi (Schimmels)
Stam: Basidiomycota
Klasse: Agaricomycetes
Orde: Russulales
Familie: Bondarzewiaceae
Geslacht: Heterobasidion
Soort
Heterobasidion annosum
(Fr.) Bref. (1888)
Roodkleuring van aangetast hout
Roodkleuring van aangetast hout
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De dennenmoorder (Heterobasidion annosum) is een paddenstoel uit de familie Bondarzewiaceae. De schimmel parasiteert op sparren, douglassparren, lariksen en dennen. De schimmel groeit meestal op de voet van de boom, waardoor deze afsterft. Bij sparren en douglassparren kan de schimmel tot boven in de boom groeien, maar bij lariksen en dennen dringt de schimmel nauwelijks de stam binnen. De schimmel leeft ook als saprofyt op dood hout. Een pH van de bodem hoger dan 6 bevordert de groei van de schimmel.


Infectie vindt meestal plaats via de wortels door basidiosporen of door wortelcontact met wortels van reeds aangetaste bomen. Ook kunnen de basidiosporen makkelijk binnendringen via de stobben van omgezaagde bomen. Vanuit de wortels kan de schimmel verder in de stam groeien en daar eerst een streperige violette tot grijze en later een roodverkleuring geven. In het begin wordt door de schimmel de lignine afgebroken en later ook de cellulose.

De paddenstoel wordt 10-20 cm groot. De donkere bovenzijde is korstvormig en de onderzijde licht gekleurd met fijne buisjes.

Biologische bestrijding van de dennenmoorder is mogelijk met de schimmel Phlebiopsis gigantea.[1]