Dennis Oppenheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dennis Oppenheim
Device to root out evil, Vancouver, Canada
Persoonsgegevens
Geboren 6 september 1938
Overleden 21 januari 2011
Geboorteland Verenigde Staten
Beroep(en) Beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Stijl(en) Conceptuele kunst
RKD-profiel
officiële website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
Jump and Twist (detail) 1999, Institut für Mikrosystemtechnik in Freiburg im Breisgau

Dennis Oppenheim (Electric City, 6 september 1938New York, 21 januari 2011[1]) was een Amerikaanse beeldhouwer, conceptuele kunstenaar, performance kunstenaar, land art kunstenaar en fotograaf.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

In 1964 haalde hij zijn BFA aan het California College of Arts and Crafts in Oakland (Californië) en een MFA aan de Stanford University in Palo Alto, California in 1965. Hij verhuisde naar New York in 1966, waar hij eerst kunst doceerde aan verschillende scholen, alvorens solo-exposities in New York had in 1968 toen hij 30 jaar was. Oppenheims vroege werk had de neiging zich te focussen op optredens van mens en dier in zijn optredens. In de vroege zeventiger jaren was hij een voorloper in het gebruik van video en film bij zijn performances. Rond 1980 verlegde Oppenheim zijn aandacht van bodyart en performances naar de creatie van monumentale conceptuele kunsten installaties. Hij nam in 1997 deel aan zowel de Biënnale van Venetië als de Johannesburg Biënnale.

De kunstenaar woonde en werkte in New York en was sinds 1982 gehuwd met de Amerikaanse beeldhouwster Alice Aycock. Hij overleed op 21 januari 2011 aan leverkanker.

Kröller-Müller Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Oppenheim was in Nederland vertegenwoordigd met een monumentaal werk in het Beeldenpark van het Kröller-Müller Museum in Otterlo: Station for detaining and blinding radio-active horses, stage II (1981-1982). Door de slechte toestand waarin het werk in 1990 verkeerde, werd besloten het kunstwerk in 1992 aan de kunstenaar te retourneren. In 1996 werd een selectie uit het werk van Oppenheim in een zomeropstelling getoond.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Coppola, Regina, In vivo, works by Rebecca Horn, Jon Kessler, Dennis Oppenheim, Alan Rath, Amherst, MA, University Gallery, University of Massachusetts, 1996.
  • Fels, Mathias, Dennis Oppenheim, 1967-1971, Parijs, 1972.
  • Fox, Howard N., Metaphor, new projects by contemporary sculptors, Vito Acconci, Siah Armajani, Alice Aycock, Lauren Ewing, Robert Morris, Dennis Oppenheim, Washington, D.C. : Smithsonian Institution Press, 1982.
  • Institute of Contemporary Art, Machineworks, Vito Acconci, Alice Aycock, Dennis Oppenheim, Philadelphia, Institute of Contemporary Art, 1981.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dennis Oppenheim van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.