Derby van het Waasland

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Derby van het Waasland
Stad of regio Beveren/Lokeren, Waasland
Teams KSK Beveren
Sporting Lokeren
Grootste zege 0-7 (Sporting Lokeren - KSK Beveren)
Portaal  Portaalicoon   Sport

Voetbalwedstrijden tussen KSK Beveren en Sporting Lokeren werden omschreven als de Derby van het Waasland. Het was een wedstrijd tussen twee steden gelegen in het Waasland.

Eind jaren ’70 verschoof de voetbalhegemonie in het Belgisch voetbal naar het Waasland. Zowel aan de boorden van de Durme als in Beveren barstte de lokale voetbalclub van het talent, en werden de Belgische topclubs het vuur aan de schenen gelegd. In Beveren leidde dit tot twee landstitels (1979, 1984), twee bekerzeges (1978, 1983) en een Europese halve finale tegen FC Barcelona. Vijfentwintig kilometer verderop moest men met minder genoegen nemen, al eindigden de tricolores in het seizoen 1980-1981 wel als tweede in de competitie en haalden ze de kwartfinale van de UEFA-cup tegen AZ. Daarnaast sloot Lokeren tussen 1979 en 1982 de competitie telkens af op de vierde plaats.

De rivaliteit tussen beide clubs dateert trouwens van deze succesperiode. Het begon op de groene mat met legendarische duels en opstootjes tussen Beverendoelman Jean-Marie Pfaff en Lokerenspits Preben Larsen. Begin jaren ’90 verplaatste de strijd zich buiten het stadion, waardoor dit duel steevast als risicomatch werd beschouwd door de ordediensten.