Destruction in Art Symposium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Het Destruction in Art Symposium (DIAS) was een bijeenkomst van een diverse groep van internationale kunstenaars, dichters en wetenschappers in Londen, van 9 tot 11 september 1966. Onder de deelnemers waren vertegenwoordigers van de tegenculturele underground aanwezig om het thema van vernietiging in de kunst te bespreken.

Het ere-comité, geleid door Gustav Metzger, trok de aandacht van zowel de internationale media als de internationale kunstgemeenschap naar het symposium.

Evenement[bewerken | brontekst bewerken]

Het symposium werd gehouden in het Africa Center in Covent Garden, Londen.

Doelstellingen[bewerken | brontekst bewerken]

In het persbericht van DIAS werd het doel als volgt vermeld: "Het hoofddoel van DIAS is om de aandacht te vestigen op het vernietigingselement in happenings en andere kunstvormen, en om deze vernietiging in de samenleving te relateren.”

Happenings[bewerken | brontekst bewerken]

In september vonden happenings plaats op locaties in heel Londen, waaronder Conway Hall.

De wetten van Engeland[bewerken | brontekst bewerken]

John Latham bouwde drie grote 'Skoob-Towers' uit boeken ('skoob' is 'books' achterstevoren), die hij 'De wetten van Engeland' noemden, en stak ze buiten het British Museum in brand.

Krow I[bewerken | brontekst bewerken]

Daags voor het symposium voerde Robin Page de happening Krow I (I work, achterstevoren) op. In een boekwinkel bikte Page een gat in een betonnen vloer, zogenaamd om zich een weg te banen naar Australië. Hij kwam echter niet verder dan een waterleiding die onder de vloer liep. Toen deze lek raakte vulde het gat in de vloer zich met water, wat een enorme chaos veroorzaakte. De Belgische kunstenaar Jean Toch was er zo door ontdaan dat hij zijn medewerking aan DIAS opzegde.[1]

Ere-comité[bewerken | brontekst bewerken]

Deelnemers[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende artiesten waren betrokken bij DIAS:

De volgende kunstenaars hebben niet in persoon deelgenomen aan DIAS:

fotografen:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]