Naar inhoud springen

Isala Meppel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiwerner (overleg | bijdragen) op 21 dec 2019 om 16:44. (Wikipedia:Stemlokaal/Modificatie Amsterdamconstructies, http://woordenlijst.org/leidraad/16/3, replaced: noordwest- → Noordwest-, zuidwest- → Zuidwest- (2), FrieslandFriesland (hoofdbetekenis) (2), [[Fri met AWB)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Het Diaconessenhuis in Meppel is een streekziekenhuis voor de bewoners van Zuidwest-Drenthe, Noordwest-Overijssel en Zuidoost-Friesland. Het is gelegen aan de Hoogeveense Vaart in de splitsing tussen de A28 en A32.

Het ziekenhuis kan beschikken over 81 specialisten, ruim 1400 personeelsleden en heeft een capaciteit van 330 bedden, waarvan een kleine 20 op de PAAZ-afdeling. Het geheel is in de eerste jaren van de 21e eeuw voor het laatst verbouwd. In Steenwijk, Ruinen en Dwingeloo zijn er buitenpoli's van het Diaconessenhuis.

Het Diaconessenhuis is onderdeel van Zorgcombinatie Noorderboog, waartoe ook meerdere verpleeg- en verzorgingshuizen in de regio Meppel en Steenwijk behoren. Het ziekenhuis gaat in de nabije toekomst fuseren met het Isala ziekenhuis in Zwolle.[1] Deze fusie zal een verandering inhouden voor de zorg die in Meppel wordt aangeboden.[2] (Diaconessenhuis is in 2016 officieel onderdeel van Isala geworden en heet nu Isala Diaconessenhuis)

Specialismen

Diaconessenhuis Meppel heeft een in Nederland uniek droogbedcentrum met onder andere poliklinische en klinische trainingen voor kinderen en volwassenen met incontinentieproblemen, al dan niet in combinatie met bekkenproblematiek.

Het Diaconessenhuis kent ook een afdeling Sportgeneeskunde. Verdere bijzondere faciliteiten zijn het Dialysecentrum, dat een samenwerkingsproject is met de Isala Klinieken, en de kraamsuites. In deze suites op de kraamafdeling kunnen ouders en hun pasgeborene 24 uur per etmaal samen zijn, in een zo huiselijk mogelijke sfeer.

"Thontie" voor Diac Meppel

"Thontie"

Voor de hoofdingang van het ziekenhuis staat een ongeveer vijf meter hoog stenen kunstwerk in de vorm van een gestileerde hond. In de volksmond liefkozend "Thontie" genoemd. De hond staat symbool voor vertrouwen en geduld. Vertrouwen in een goede afloop en geduldig wachten tot zijn baasje weer naar buiten komt. De hond is een ontwerp van het kunstenaarsduo Groenewoud/Buij.

Zie ook