Staatsvlag

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dienstvlag)

Een staatsvlag (Vexillologisch symbool voor een dienstvlag te land en ter zee?) (soms ook dienstvlag of regeringsvlag genoemd) is een vorm van een nationale vlag die voorbehouden is om door de overheid gebruikt te worden. In het dagelijks spraakgebruik wordt een nationale vlag echter ook wel een staatsvlag genoemd. De staatsvlag moet niet verward worden met de oorlogsvlag.

Types nationale vlaggen

Civiele vlag
Handelsvlag
Staatsvlag
Oorlogsvlag
Marinevlag
Zie ook: Vexillologisch symbool

Er bestaan staatsvlaggen te land en staatsvlaggen ter zee, die elk een eigen vexillologisch symbool hebben. Een staatsvlag te land komt veel vaker voor dan een staatsvlag voor op zee; een voorbeeld van een land dat zijn overheidsschepen met een aparte vlag uitrust, is het Verenigd Koninkrijk, waar het Blauwe vaandel sinds 1864 als staatsvlag ter zee geldt. Staatsvlaggen onderscheiden zich meestal van civiele vlaggen doordat zij wel het nationale wapen dragen, maar een geheel ander ontwerp hebben.

Ook provincies, regio's en deelstaten gebruiken soms een staatsvlag, zoals de Landesdienstflaggen van veel Duitse en Oostenrijkse deelstaten.

Veel landen hebben geen aparte staatsvlag; dat wil zeggen dat de staatsvlag dezelfde vlag is als de vlag die door burgers gebruikt wordt. Dit geldt ook voor de vlag van Nederland.

Landen met een aparte staatsvlag zijn (verwijzingen naar het artikel over de vlag):