Diepholz (stad)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Diepholz
Stad in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Diepholz
Diepholz (Nedersaksen)
Diepholz
Situering
Deelstaat Vlag van de Duitse deelstaat Nedersaksen Nedersaksen
Landkreis Diepholz
Coördinaten 52° 36′ NB, 8° 22′ OL
Algemeen
Oppervlakte 104,70 km²
Inwoners
(31-12-2020[1])
17.152
(164 inw./km²)
Hoogte 37 m
Burgemeester Florian Marré
Overig
Postcode 49356
Netnummer 05441
Kenteken DH, SY
Gemeentenr. 03 2 51 012
Website www.stadt-diepholz.de
Locatie van Diepholz in Diepholz
Kaart van Diepholz
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

Diepholz is een stad en gemeente in de Duitse deelstaat Nedersaksen, gelegen in het Landkreis Diepholz. De stad telt 17.152 inwoners.[1]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

Diepholz heeft een oppervlakte van 104,45 km² en ligt in het noorden van Duitsland, en wel in Nedersaksen. De gemeente ligt in een vlak, grotendeels venig, van oorsprong onvruchtbaar deel van de Noord-Duitse Laagvlakte. Door Diepholz stroomt een beek met de naam Lohne. Dit is een zijriviertje van de dicht langs de westkant van Diepholz noordwaarts stromende Hunte, een zijrivier van de Wezer.

Ligging, verkeer, vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

  • Auto: Diepholz is een knooppunt van regionale wegen (Bundesstraßen):
    • de B 214 westwaarts naar Steinfeld (13 km) en dan 7 km verder naar Holdorf en daar op-/afrit 66 van de Autobahn A1
    • de B 69 naar Vechta (15 km noordwaarts) en van daar naar Oldenburg, 50 km verderop
    • de B 51 noordoostwaarts naar Twistringen (30 km) en verder richting Bremen
    • de B 214 oostwaarts naar Sulingen, 32 km met aftakking de B 239 zuidwaarts naar Rahden (32 km vanaf Diepholz)
    • de B 51 zuidwaarts naar Lembruch aan het Dümmermeer (10 km) en dan zuid- zuidwest naar Osnabrück, bijna 50 km van Diepholz
  • Trein: Diepholz heeft een station aan de spoorlijn van Bremen naar Osnabrück v.v.. Een spoorlijntje naar Sulingen wordt alleen nog gebruikt voor goederenvervoer, met name van benzine en andere olieproducten van Exxon.

Delen van de gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Hoofdplaats is de "Kernstadt" Diepholz (44,59 km²) onderverdeeld in diverse stadsdelen in engere zin; daarnaast, ten noorden en noordoosten van Diepholz-stad drie dorpen, die vroeger eigen gemeentes waren, namelijk:

  • Aschen (32,01 km²) op de grens met buurgemeente Drebber, met in 2018 1.271 inwoners
  • Sankt Hülfe (15,75 km²) met in 2018 923 inwoners
  • Heede (12,12 km²) met in 2018 1.768 inwoners

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Belangrijkste werkgever in Diepholz is de Duitse luchtmacht (vliegbasis, logistiek centrum, helikopterbasis e.d.).

In Diepholz is een productielocatie gevestigd van ZF Friedrichshafen, waar auto-onderdelen worden gemaakt. De locomotievenfabriek SCHÖMA zetelt ook in Diepholz.

Daarnaast is er een in Duitsland bekend handelsbedrijf in biologische kruidenproducten, en verder nog een aantal kleinere bedrijven, met name in de metaalnijverheid, gevestigd.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

De naam Diepholz (Nederlands: Diepholt; plaatselijk Nederduits dialect: Deefholt) zou van : devern komen, het zelfde woord als Nederlands daveren, grondbetekenis: trillen. De locatie zou namelijk oorspronkelijk in de nabijheid van met houtige gewassen begroeid trilveen zijn.

Diepholz, dat in 1380 stadsrechten verkreeg, deelde vanaf de middeleeuwen de historische lotgevallen van het oude, in de 11e eeuw als de Thefholte vermelde, Graafschap Diepholt. In de stad staat een gebouw met de naam Münte; mogelijk werden hier de munten van het graafschap Diepholz geslagen. Een aantal van deze oude munten is in historische muntverzamelingen bewaard gebleven. Ze vertonen het wapen van Diepholz, en vermelden de naam van de graaf alsmede de herkomst: MONETA DEPHOLT betekent: geslagen in Diepholz; MONETA WESTER betekent: geslagen in Wester, tegenwoordig Mariendrebber, gemeente Drebber.

In 1934 werd voor de Luftwaffe op 1,5 km ten zuidwesten van Diepholz een Fliegerhorst (militair vliegveld) aangelegd. Dit was tijdens de Tweede Wereldoorlog voor de geallieerden aanleiding, de stad herhaaldelijk te bombarderen, waardoor zware oorlogsschade ontstond. Na 1945 werd de Fliegerhorst door de Royal Air Force, en daarna weer door de Duitse luchtmacht in gebruik genomen. Het militaire vliegveld is tot op heden nog in gebruik. Het heeft ICAO-code ETND en is uitgerust met een 1283 m lange start- en landingsbaan. Van 1975 tot 2000 mocht de plaatselijke hobby-vliegclub het veld gebruiken voor vluchten met Cessna's en andere sport- en hobbyvliegtuigen. Na 2000 heeft de hobby-vliegclub dichtbij de Fliegerhorst een eigen faciliteit gekregen.

Diepholz zelf onderging kort na de oorlog een forse stadsuitbreiding. Om Heimatvertriebene, Duitse emigranten uit o.a. Silezië, te kunnen huisvesten, moesten barakken en daarna nieuwbouwwijken gebouwd worden. De bewoners voelden zich van oudsher sterker verbonden met Hannover dan met de dichterbij gelegen en sneller te bereiken steden Oldenburg en Bremen. Inwoners van Diepholz, die elders werken of studeren wilden, zochten hun mogelijkheden eerst in Hannover. Dit werd door de overheid als ongewenst gezien. In 1994 werd tussen vier gemeenten in de regio een afspraak voor intensieve samenwerking op allerlei gebied gesloten: Diepholz, Damme, Lohne en Vechta.

In 2013 was Diepholz het toneel van een hoax: op zolder bij de tandarts zou een in 1950 geïmporteerde Egyptische mummie zijn gevonden. Serieuze wetenschappers in diverse disciplines, en zelfs rechercheurs verrichtten grondig en kostbaar onderzoek aan de "vondst" die, zoals velen direct al dachten, niet echt bleek. De (wel echte) mensenschedel kwam uit een medisch onderzoeksinstituut.

Bezienswaardigheden, cultuur, evenementen[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het kasteel van Diepholz dateert deels al uit de 10e eeuw. Uit de 10e- 12e eeuw dateert de dikke, ronde toren die het markantste bouwwerk van Diepholz is. De rest van het kasteel werd diverse malen verwoest, in 1660 in opdracht van de toenmalige landheer, hertog Christiaan Lodewijk van Brunswijk-Lüneburg, herbouwd en daarna nog diverse malen gerenoveerd. In de 19e eeuw diende het kasteel o.a. als gerechtsgebouw.
  • Het voormalige kasteel Rittergut Falkenhardt (begin 17e eeuw), ten noorden van het centrum, is een markant gebouw. Het is privéterrein, niet voor publiek toegankelijk.
  • De in 1802 voltooide evangelisch-lutherse St. Nikolauskirche (Sint-Nicolaaskerk)
  • Appletree Garden Festival, jaarlijks openlucht pop- en rockfestival (eind juli of begin augustus) met hoofdzakelijk Noord-Duitse artiesten
  • Streekmusea in Diepholz zelf (in het kasteel) en in het Stadtteil Aschen
  • Stadsdeel Heede: klein particulier techniekmuseum met verzamelingen oude radio's en strijkijzers
  • 10 km zuidwaarts ligt Lembruch in natuurpark Dümmer aan het meer Dümmersee, met watersportmogelijkheden.
  • Het oude raadhuis is in de stijl van het historisme gebouwd in het jaar 1904. Deze bouwstijl is de typische Pruisische architectuurvorm van overheidsgebouwen van rond 1900. Ze doet ietwat denken aan de in dezelfde tijd door C.H. Peters in Nederland uitgewerkte postkantoorstijl.
  • In de stad zijn vooral tussen 1984 en 1992 veel moderne kunstwerken van regionaal bekende beeldhouwers in de openbare ruimte opgesteld.

Belangrijke personen in relatie tot de stad[bewerken | brontekst bewerken]

Geboren[bewerken | brontekst bewerken]

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Diepholz van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.