Dirk Frimout

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Dirk Dries David Damiaan burggraaf Frimout (Poperinge, 21 maart 1941) is een Belgische ruimtevaarder. Hij werd in 1992 de eerste Belg in de ruimte.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Opleiding en activiteiten[bewerken | brontekst bewerken]

Dirk Frimout (Foto: NASA).

Frimout studeerde in 1963 af als ingenieur elektronica en haalde in 1970 een doctoraat[1] in toegepaste fysica aan de universiteit van Gent. In 1972 haalde hij een postdoctoraat in het laboratorium van atmosferische en ruimtelijke fysica aan de universiteit van Colorado. Hij sloot zijn opleiding af als burgerlijk elektrotechnisch ingenieur en promoveerde tot doctor in de toegepaste wetenschappen. Tot 1978 werkte hij in het Belgisch Instituut voor Ruimte-aeronomie.

Ruimtevaarder[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn carrière als ruimtevaarder begon toen hij in 1977 zijn kandidatuur voorlegde. Van 1978 tot 1984 was hij coördinator van de bemanning voor Spacelab-1 in het European Space Agency (ESA). Daarna was hij tot 1989 werkzaam in de Microgravity-afdeling van ESTEC experimenten met EURECA en Spacelab-1.

In 1992 werd hij de eerste Belgische ruimtevaarder tijdens Spaceshuttlemissie STS-45. Van 24 maart tot 2 april draaide hij, samen met zes andere astronauten, met Spaceshuttle Atlantis 143 keer om de aarde.[2] Datzelfde jaar werd hij aan de universiteit van Gent met een eredoctoraat onderscheiden.[1]

Later ontving hij de graad van Grootofficier in de Leopoldsorde en tevens de titel van burggraaf.

Tussen 1993 en 1998 werkte hij bij Belgacom, een Belgisch telecommunicatiebedrijf. In 1994 werd hij voorzitter van de Euro Space Foundation, een stichting opgericht ter bevordering van wetenschappelijk-technische studies bij de jeugd.

In juli 1998 tekende hij een contract met de stichting Flanders Language Valley. Hij stond aan het hoofd van FLV Education als verantwoordelijke voor permanente vorming.

Als personage in strips[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het personage Frimout speelt een belangrijke rol in het Suske en Wiskealbum De stervende ster (1992-1993). (Hij dringt via de schoorsteen in professor Barabas' huis binnen. De twee blijken samen op de universiteit te hebben gezeten. Frimout maakte er toen "kartonnen raketjes" en samen probeerden ze de professor ballistiek "in een baan om de aarde te lanceren." Frimout merkt lachend op: "Ja, haha! Jammer dat het plafond in de weg zat." Barabas vraagt vervolgens aan Frimout of hij in buitenaards leven gelooft, waarop Frimout voorzichtig bevestigend antwoordt. Barabas stelt hem hierop voor aan het buitenaardse wezen Klomo. Klomo vertelt in trance allerlei intieme details over Frimouts privéleven. Later in het album zet Frimout een ruimtevlucht op touw die Suske, Wiske en co naar een ander zonnestelsel laten reizen.)
  • In het Neroalbum "Doe de Petoe" (1994) (strook 52) heeft Frimout een cameo als dokter die Petoetjes haar onderzoekt.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Dirk Frimout van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.