Dirk Scheringa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Dirk Scheringa
Dirk Scheringa.jpg
Persoonlijke informatie
Geboortedatum 21 september 1950
Geboorteplaats Grijpskerk, Nederland
Opleiding Mulo
Beroep Ondernemer, sportbestuurder, agent, politicus
Bedrijf DSB Bank (1975-2009)
Portaal  Portaalicoon   Economie

Dirk Scheringa (Grijpskerk, 21 september 1950) is een Nederlandse zakenman en voormalig politieman, politicus en sportbestuurder. Hij was oprichter en bestuursvoorzitter van de DSB Bank en voorzitter van profvoetbalclub AZ.

Scheringa was enig certificaathouder van DSB Beheer B.V., dat enig aandeelhouder was van onder meer DSB Ficoholding N.V. (met als dochters de failliete DSB Bank en verder DSB schade en DSB leven), AZ N.V., DSB Vastgoed dat het DSB Stadion bezit en DS Art B.V., waar het Scheringa Museum voor Realisme onder viel.

Op aanvraag van Scheringa is DSB Beheer failliet verklaard in verband met het faillissement van DSB Bank, want voor DSB Beheer is het bezit van DSB Bank weggevallen, terwijl het nog wel een schuld van 75 miljoen euro aan deze bank heeft. Een gevolg is dat bij leningen van dochterondernemingen waarvoor DSB Beheer garant stond deze garantie geen waarde meer heeft.

Levensloop[bewerken]

Scheringa werd geboren in Grijpskerk dat in Groningen ligt en ging in zijn jonge jaren naar de mulo in Wolvega. Hij begon zijn werkzame leven als wachtmeester bij de rijkspolitie, maar nam ontslag om in 1975 met zijn vrouw Baukje Scheringa-de Vries 'Buro Frisia' op te richten. Van 1976 tot 1979 was Scheringa gemeenteraadslid in de gemeente Opmeer voor het CDA.

DSB Bank[bewerken]

Met Buro Frisia had Scheringa van zijn hobby - het geven van financieel advies aan familie, vrienden en collega's - zijn werk gemaakt. Door uitbreiding en overnames van concurrenten groeide Buro Frisia uit tot de landelijk opererende DSB Groep. Begin 2006 kreeg de DSB Groep officiële bankrechten, waarna de bedrijfsnaam werd gewijzigd in DSB Bank.

1rightarrow blue.svg Zie ook Lijst van handelsnamen van DSB Bank

Scheringa is een fervent liefhebber van schaatsen en voetbal. In 2005 kwam de voetbalclub AZ in zijn eigendom en van 1993 tot 2009 vervulde hij de functie van voorzitter van deze profvoetbalclub. Ook sponsorde DSB Bank een marathonschaatsploeg en een langebaanschaatsploeg (de DSB-schaatsploeg). Scheringa is ook een kunstliefhebber en -verzamelaar. Zo was hij de initiatiefnemer van het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek. Dit museum bood onderdak aan zijn collectie magisch realistische schilderijen van onder andere Carel Willink.

DSB Bank in opspraak[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook DSB in opspraak

Begin 2009 raakte DSB Bank in opspraak. Er was grote onrust ontstaan onder de klanten van DSB nadat zij in de problemen waren geraakt door een hypotheeklening bij DSB Bank waarvoor zij opeens veel hogere bedragen dan verwacht moesten gaan aflossen. Bij het afsluiten van deze hypotheken hadden veel klanten ook zogenaamde "woekerpolissen" getekend. Dit zijn verzekeringspolissen waar men veel geld gaat betalen nadat het eerste jaar met een relatief laag tarief voorbij is. DSB Bank kreeg een boete opgelegd omdat zij haar klanten hierover onvoldoende had geïnformeerd.

In oktober 2009 kwam DSB Bank in acute problemen na een oproep van Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed in Goedemorgen Nederland. Lakeman riep de spaarders die hun geld bij DSB Bank hadden staan op hun geld van hun rekening af te halen. Volgens hem was dat de enige manier voor gedupeerden om nog wat van hun geld terug te krijgen. Naar aanleiding van de oproep van Lakeman vond een bankrun plaats waardoor DSB Bank in grote liquiditeitsproblemen kwam en onder curatele van de Nederlandsche Bank werd gesteld. Na herhaaldelijk uitstel te hebben verleend verklaarde de rechtbank van Amsterdam DSB bank op 19 oktober om 09:00 definitief failliet.

Na de val van DSB[bewerken]

Op 29 oktober 2009 maakte Scheringa bekend af te treden als voorzitter van AZ.[1] In december 2009 verscheen zijn biografie Dirk Scheringa, mijn bewogen leven, waarin hij zijn complete levensverhaal optekent.[2].

Na de val van DSB richtte Scheringa zich vooral op het geven van lezingen. Achter de schermen werkte hij echter aan een terugkeer in de bankwereld. In september 2010 verklaarde Scheringa een nieuwe internetbank te zullen gaan leiden. Over de DSB-periode zal een boek verschijnen (Project Homerus) en een Engelstalige film (The Banker). Ook verklaarde hij dat hij in het bezit was van "een honderd pagina's dik dossier" waarin naar eigen zeggen bewijzen zouden staan dat er eind 2008 een "pact" zou zijn gesloten om in een complot DSB onderuit te halen en dat hij daarom een proces wilde beginnen tegen De Nederlandsche Bank (DNB) en DNB-directeur Nout Wellink.[3] Op 7 augustus 2012 berichtte RTL Nieuws dat de curatoren Scheringa aansprakelijk willen stellen en beslag hebben gelegd op twee huizen. Ook op een vordering van Scheringa bij de curatoren van DSB Bank is beslag gelegd.

Op 19 januari 2011 laat Scheringa via Twitter weten dat hij op 20 januari 2011 zijn nieuwe onderneming lanceert[4].

In september 2011 werd bekend dat Dirk Scheringa, een nieuw bedrijf heeft opgericht in de financiële sector. Dirk Scheringa Factoring (DSF) gaat zich bezighouden met factoring.[5] Met Juul Manders en Ralph de Geus richtte Scheringa in november 2011 de incubator Interrocks op.

Externe links[bewerken]

Naslagwerk[bewerken]

  • Dirk Scheringa: verspeeld krediet. Auteur Frits Conijn. Uitgeverij: Business Contact, 2010, ISBN 978-90-470-0397-7