Dirk Scheringa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dirk Scheringa
Dirk Scheringa
Persoonlijke informatie
Geboren 21 september 1950
Geboorteplaats Grijpskerk, Nederland
Opleiding Mulo
Beroep Ondernemer, sportbestuurder, agent, politicus
Bedrijf DSB Bank (1975-2009)
Overige bedrijven AZ
Portaal  Portaalicoon   Economie

Dirk Scheringa (Grijpskerk, 21 september 1950) is een Nederlandse zakenman en voormalig politieman, politicus en sportbestuurder. Hij was oprichter en bestuursvoorzitter van de DSB Bank en voorzitter van profvoetbalclub AZ.

Scheringa was tot het faillissement enig certificaathouder van DSB Beheer B.V., dat enig aandeelhouder was van onder meer DSB Ficoholding N.V. (met als dochterbedrijven DSB Bank, DSB schade en DSB leven), AZ N.V., DSB Vastgoed dat het DSB Stadion bezit en DS Art B.V., waar het Scheringa Museum voor Realisme onder viel.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Scheringa werd geboren in Grijpskerk (Groningen) en volgde de mulo in Wolvega. Hij begon zijn werkzame leven bij de rijkspolitie, maar nam ontslag om in 1975 met zijn vrouw Baukje Scheringa-de Vries 'Buro Frisia' op te richten. Van 1976 tot 1979 was Scheringa gemeenteraadslid in de gemeente Opmeer voor het CDA. Met Buro Frisia had Scheringa van zijn hobby - het geven van financieel advies aan familie, vrienden en collega's - zijn werk gemaakt. Door uitbreiding en overnames van concurrenten groeide Buro Frisia uit tot de landelijk opererende DSB Groep. Begin 2006 kreeg de DSB Groep officiële bankrechten, waarna de bedrijfsnaam werd gewijzigd in DSB Bank. Onder deze bank vielen ruim 100 handelsnamen.

Sport en kunst[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd Scheringa eigenaar van de voetbalclub AZ en van 1993 tot 2009 was hij voorzitter van deze profvoetbalclub. Daarnaast sponsorde hij via de DSB Bank een marathonschaatsploeg en een langebaanschaatsploeg (de DSB-schaatsploeg). Scheringa nam tevens het initiatief voor het Scheringa Museum voor Realisme in Spanbroek, dat onderdak bood aan zijn collectie magisch realistische schilderijen van onder andere Carel Willink.

DSB Bank in opspraak[bewerken | brontekst bewerken]

Begin 2009 raakte DSB Bank in opspraak nadat klanten in problemen waren geraakt omdat ze voor hun hypotheeklening bij DSB Bank opeens veel hogere bedragen dan verwacht moesten gaan aflossen. Vaak hadden zij riskante zogenaamde "woekerpolissen" afgesloten. DSB Bank kreeg een boete opgelegd omdat zij haar klanten hierover onvoldoende had geïnformeerd. In oktober 2009 kwam DSB Bank in acute problemen nadat Pieter Lakeman van de Stichting Hypotheekleed spaarders bij de DSB Bank opriep hun geld van hun rekening af te halen. Er vond een bankrun plaats waardoor DSB Bank in grote liquiditeitsproblemen kwam en onder curatele van de Nederlandsche Bank werd gesteld. De rechtbank van Amsterdam verklaarde DSB bank op 19 oktober failliet.

Na de val van DSB[bewerken | brontekst bewerken]

Op 29 oktober 2009 maakte Scheringa bekend af te treden als voorzitter van AZ.[1] In december 2009 verscheen zijn biografie Dirk Scheringa, mijn bewogen leven, waarin hij zijn complete levensverhaal optekent.[2]

Na de val van DSB richtte Scheringa zich vooral op het geven van lezingen. Achter de schermen werkte hij echter aan een terugkeer in de bankwereld. In september 2010 verklaarde Scheringa een nieuwe internetbank te zullen gaan leiden. Over de DSB-periode zou een boek verschijnen (Project Homerus) en een Engelstalige film (The Banker). Ook verklaarde hij dat hij in het bezit was van "een honderd pagina's dik dossier" waarin naar eigen zeggen bewijzen zouden staan dat er eind 2008 een "pact" zou zijn gesloten om in een complot DSB onderuit te halen en dat hij daarom een proces wilde beginnen tegen De Nederlandsche Bank (DNB) en DNB-directeur Nout Wellink.[3] Op 7 augustus 2012 berichtte RTL Nieuws dat de curatoren Scheringa aansprakelijk willen stellen en beslag hebben gelegd op twee huizen. Ook op een vordering van Scheringa bij de curatoren van DSB Bank is beslag gelegd.

In september 2011 werd bekend dat Dirk Scheringa samen met ondernemer Maarten Meijer een nieuw bedrijf heeft opgericht in de financiële sector, Dirk Scheringa Factoring (DSF) dat zich zou bezighouden met factoring,[4] in 2014 gevolgd door het bedrijf Credit Sales Factoring. Met Juul Manders en Ralph de Geus richtte Scheringa in november 2011 de incubator Interrocks op.

Dirk Scheringa en Hero Brinkman van de Ondernemers Partij (OP)

Op 22 september 2015 maakte Scheringa bekend terug te keren in de politiek namens de OndernemersPartij van Hero Brinkman.[5] In 2006 had hij zich al tevergeefs naar voren geschoven als "minister van deregulering"[6] en in 2009 als "gevolmachtigd crisisminister op financieel gebied".[7] Op 24 maart 2016 maakte de OndernemersPartij bekend Scheringa als lid te hebben geroyeerd wegens het niet betalen van contributie en het ontbreken van enige inhoudelijke bijdrage aan de partij.[8]

Scheringa werd in 2017 Chief Executive Officer Netherlands van ICO Headstart, een bedrijf dat ICO's gaat beoordelen en begeleiden. In 2018 is hij er weer vertrokken.[9]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Naslagwerk[bewerken | brontekst bewerken]

  • Dirk Scheringa: verspeeld krediet. Auteur Frits Conijn. Uitgeverij: Business Contact, 2010, ISBN 978-90-470-0397-7