Kamferalant

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Dittrichia graveolens)
Kamferalant
Kamferalant
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Campanuliden
Orde:Asterales
Familie:Asteraceae (Composietenfamilie)
Onderfamilie:Asteroideae
Geslachtengroep:Inuleae
Geslacht:Dittrichia
Soort
Dittrichia graveolens
(L.) Greuter (1973)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kamferalant op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Kamferalant (Dittrichia graveolens, synoniem: Inula graveolens) is een eenjarige plant, die behoort tot de composietenfamilie (Asteraceae). De plant geeft een kamfergeur af, die door de klieren wordt afgescheiden. De soort komt van nature voor in Midden- en Zuid-Europa en is tussen 1975 en 1999 in Nederland ingeburgerd. De soort is verder verspreidt naar Californië, India, Zuid-Afrika en Australië. Het aantal chromosomen is 2n = 18.[1]

De plant wordt 20-50 cm hoog en heeft rechtopstaande, sterk met klierharen bezette stengels. De lancetvormige tot langwerpige, 1-3 cm lange en 1–3 mm brede bladeren hebben een gave of kort getande rand en een spitse top. Ook de bladeren zijn bezet met klierharen.

Kamferalant bloeit van juni tot in de herfst. De 0,5-1,2 cm brede hoofdjes zitten in een slanke pluim. De tot 3 mm lange lintbloemen zijn niet of weinig langer dan de omwindselbladen. De omwindselbladen zijn 1-8 mm lang. Het bloemhoofdje heeft 10-12 lintbloemen en 9-14 of meer buisbloemen.

De vrucht is een rolrond, 1,5-2 mm lang, met weerhaken bezet nootje met aan de voet samengegroeide haren van de 3-4 mm lange pappus.

Giftigheid[bewerken | brontekst bewerken]

De plant kan bij aanraking een allergische reactie (contacteczeem) veroorzaken. De weerhaken op de vrucht beschadigen het spijsverteringsstelsel van grazende dieren. Ook tast de opgegeten planten de smaak van vlees en melk van de grazers aan.[2]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]